Vesti > Srbija

Ne treba vam ni BAŠTA, ni DVORIŠTE: Julijani RODILI paradajz i papričica i to NAOPAČKE

Sve što je potrebno je dobra volja, nekoliko plastičnih kofica raznih dimenzija, zemlja, rasad biljke i voda

Izvor: K1info/RINA

03/09/2023 > 23:03

podeli vest:

Ne treba vam ni BAŠTA, ni DVORIŠTE: Julijani RODILI paradajz i papričica i to NAOPAČKE
Foto: RINA


Svima je dobro poznato kako se paprika i paradajz uzgajaju, ali mlada Julijana Kuzmić dokazala je da može i drugačije, i to - naopačke. Verovali ili ne, paradajz i paprika se na ovaj način mogu gajiti veoma uspešno, na malom prostoru sa biljkom susedom.

- Uredništvo Agrokluba čiji sam i ja deo, svakodnevno nalazi zanimljive priče iz oblasti agrara - na koje sve načine mogu da se uzgajaju biljke, savremene metode uzgoja i slično - rekla je Julijana Kuzmić i dodala:

- Tako smo jednom prilikom naišli na video u kojem je prikazano kako čeri paradajz može da se uzgaja naopačke. Meni se to dopalo, pa sam i sama morala da probam. Prvi put kad sam to radila uspelo mi je - ovaj drugi put sam to uradila u gradskim uslovima i takođe je uspelo.

Ona ističe da je ovakav način uzgoja pogodan za stambene zgrade i za one koji nemaju prostora da biljke uzgajaju u baštama. Sve što je potrebno to je dobra volja, nekoliko plastičnih kofica raznih dimenzija, zemlja, rasad biljke i voda.

- Nisam htela da mi ostane prazan prostor u gornjem delu kofice, a u donjem je visio čeri paradajz. Istraživala sam dalje, pa gore posadila bosiljak, jer je on dobar sused sa paradajzom. U drugoj kofici je bila ljuta papričica i takođe bosiljak. Moje biljke su preživele razne stresove, jer mi je propao sistem za navodnjavanje dok sam bila na službenom putovanju, ali uz puno truda biljke su mi ipak preživele i rodile - rekla je ona.

Prema njenim rečima, biljke treba zalivati svakoga dana obilno, jer je kofica mala pa im je potrebno više vode. I ako ste sumnjali da ovakav način uzgoja nije moguć, evo dokaza da ste pogrešili. Julijani je rodio čeri paradajz naopačke, a i papričica ljuta, pa još i naopaka.

Ostavite komentar