Vesti > Srbija

19 NOVIH OBAVEZA za investitore koji grade U KRAGUJEVCU, pojačan nadzor nad 43 AKTIVNA GRADILIŠTA

U slučaju da se ogluše o nova pravila, predviđene su novčane kazne u iznosu od 50.000 dinara za svaku neispunjenu obavezu

Izvor: K1info/Tanjug

28/08/2023 > 17:02

podeli vest:

19 NOVIH OBAVEZA za investitore koji grade U KRAGUJEVCU, pojačan nadzor nad 43 AKTIVNA GRADILIŠTA
Foto: Freepik.com


Grad Kragujevac doneo je izmene i dopune Odluke o komunalnom redu kojima se jasnije preciziraju obaveze investitora koji grade stambene i poslovne objekte u Kragujevcu. 

Izmene predviđaju 19 novih obaveza koje investitori moraju da poštuju, a u slučaju da se ogluše o njih predviđene su novčane kazne u iznosu od 50.000 dinara za svaku neispunjenu obavezu. 

Prilikom gradnje stambenih zgrada i poslovnih objekata investitori imaju obavezu da oko svojih gradilišta postave zaštitnu ogradu koja mora da bude od čvrstog materijala, statički stabilna i koja ne sme da bude transparentna.

 

Ukoliko se na gradilištu postavlja skela preko nje mora da se postavi zaštitni prekrivač, a ukoliko su skela i ograda vidljive sa javnih površina, odnosno nalaze se do saobraćajnice, onda moraju biti u urednom i čistom stanju.

Prema rečima Maje Angelovske, članice Gradskog veća za komunalne delatnosti grada Kragujevca, komunalna inspekcija trenutno vrši pojačan nadzor nad 43 aktivna gradilišta u užem centru grada. 

Foto: Freepik.com

 

- Investitor ima pravo skelom ili ogradom da zauzme javnu površinu do jednog metra od njegove parcele a na osnovu odobrenja uz obaveznu skicu i uslov je da ostane minimalan prolaz za pešake od 1,6 metara. Ne smemo da dozvolimo da pešaci silaze sa trotoara i kreću se kolovozom.  Nakon popisanih gradilišta popunjene su ček liste o ispunjenosti obaveza investitora o komunalnom redu i urađeni su zapisnici o zatečenom stanju. Trenutno se rade rešenja kojima se nalažu mere i rokovi za otklanjanje nepravilnosti koje su uočene. Nakon isteka rokova vršiće se kontrolni pregled i ukoliko se ustanovi da neka od mera nije ispunjena izdavaće se prekršajni nalozi - objašnjava Angelovska.

Ističe da očekuje saradnju i razumevanje od strane investitora jer je zajednički cilj lepši i uređeniji grad. 

Ona je još navela da su do sada investitori imali obavezu da građevinski otpad i šut deponuju u specijalizovane kontejnere, a kako bi još preciznije uredili ovu tačku, novom odlukom je naznačeno da otpad ne smeju da bacaju u kontejnere namenjene za odlaganje otpada građana.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine izdato je preko tri hiljade građevinskih dozvola, što govori u prilog tome koliko se Kragujevac razvija i da zato mora biti uveden komunalni red, u cilju lepšeg i bezednijeg grada za sve građane. 

Ostavite komentar