Vesti > Srbija

Sada je i zvanično - VEĆE PLATE ZA PROSVETARE: Prvo povećanje u septembru, pa još 10% U JANUARU

Zarade u obrazovanju su daleko ispod republičkog proseka u Srbiji, podsetio je Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika

Izvor: K1info/telegraf.rs

11/08/2023 > 12:35

podeli vest:

Sada je i zvanično - VEĆE PLATE ZA PROSVETARE: Prvo povećanje u septembru, pa još 10% U JANUARU
Foto: Freepik.com


Kao što je predsednica vlade najavila, od 1. septembra primanja u prosveti biće povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. za dodatnih 10 odsto, potvrdili su u Ministarstvu prosvete s jednog od prethodnih protesta prosvetnih radnika, piše Politika.

Kako se bliži početak školske godine, tako predstavnici sindikata u prosveti, može se reći sada već tradicionalno, najavljuju proteste nezadovoljni prvenstveno platama. Pored toga ukazuju i na nasilje koje u toku svake školske godine ponegde eskalira među učenicima, ili i u njihovom odnosu sa nastavnicima.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović nedavno je apelovao da je vreme da sindikalci sednu za pregovarački sto sa predstavnicima vlasti jer se bliži početak nastave, a izabran je i novi ministar prosvete, Slavica Đukić Dejanović.

Zato je, kaže, i na sednici Saveta za sprečavanje vršnjačkog nasilja, poslednjeg dana jula donet zaključak da predsednici reprezentativnih sindikata hitno održe sastanak sa predsednicom vlade Anom Brnabić i ministarkom Slavicom Đukić Dejanović.

On je naglasio da ni posle sedam meseci zaključci radne grupe Ministarstva prosvete, koja je radila na smanjenju nasilja u školama nisu realizovani, iako su oni predstavljali minimum zahteva prosvetnih radnika. Podsetio je da je Ministarstvo prosvete u medijima najavilo i povećanje broja stručnih saradnika u školama i rast plata odeljenskim starešinama, ali i naglasio da se u stvarnosti nisu pomakli sa stanja iz decembra prošle godine, kada je pomenuta radna grupa završila svoj rad.

- Zarade u obrazovanju su daleko ispod republičkog proseka u Srbiji - podsetio je Marjanović.

 

Foto: Freepik.com

 

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, Dušan Kokot, rekao je da postoje razlozi za održavanje štrajka prosvetnih radnika 1. septembra i da on ne bi proizveo dobar rezultat, ali da je vreme da prosvetari izađu na ulice i iskažu nezadovoljstvo, ne samo stanjem u obrazovanju već i društvom u celini.

U Ministarstvu prosvete za "Politiku" naglašavaju da oni imaju stalnu komunikaciju sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, ali da će se, i pored toga, ministarka sastati sa sindikalcima u narednom periodu, a pre početka nove školske godine.

Ističu da je, u skladu sa zaključcima Saveta za borbu protiv vršnjačkog nasilja, u utorak održan sastanak u Vladi Srbije na kome su bili predstavnici kabineta premijerke, Ministarstva prosvete i reprezentativnih sindikata.

- U toku je formiranje radne grupe vlade u kojoj će biti predstavnici drugih ministarstava nadležnih za pitanja koja se tiču sindikata. Sindikatima je već poslat upit da delegiraju svoje predstavnike. Kao što je predsednica vlade najavila, od 1. septembra primanja u prosveti biće povećana za 5,5 odsto, a od 1. januara 2024. za dodatnih 10 odsto - potvrdili su u Ministarstvu prosvete.

Na Marjanovićeve tvrdnje da sedam meseci nisu sprovedeni zaključci radne grupe koji se tiču suzbijanja nasilja, u Ministarstvu prosvete kažu da su oni pripremili set zakona "koji su prošli javnu raspravu i u proceduri su donošenja", kao i prateće pravilnike u kojima se nalaze zaključci koje je usvojila ta radna grupa.

Ostavite komentar