Vesti > Srbija

SRBIJA PONOSNA na njihovu HRABROST: Ministar Gašić DOČEKAO srpske VATROGASCE iz Grčke

Tim od 36 vatrogasaca-spasilaca, dva člana medicinskog osoblja, sa 14 vozila je od 25. jula do juče pomagao grčkom narodu

Izvor: K1info/Tanjug

05/08/2023 > 17:33

podeli vest:

SRBIJA PONOSNA na njihovu HRABROST: Ministar Gašić DOČEKAO srpske VATROGASCE iz Grčke
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr


Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić dočekao je ispred Gradske kuće u Nišu vatrogasce-spasioce Ministarstva unutrašnjih poslova koji su proteklih dana u Grčkoj, hrabro i požrtvovano, pomagali grčkom narodu u savladavanju vatrene stihije koja je ugrožavala veliki deo te zemlje.

Vatrogascima herojima koji su u izuzetno teškim terenskim uslovima i na ekstremno visokim temperaturama gasili velike požare, štiteći ugroženo stanovništvo na području grčkog grada Volos, ministar Gašić je rekao da su svojom hrabrošću i sposobnošću još jednom potvrdili spremnost naše zemlje da pomogne i pruži podršku svima kojima je potrebna.

- Odmah posle dogovora predsednika Vučića i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i trenutka kada sam vam izdao nalog da krenete put Grčke, vi ste bili spremni i bezuslovno ste se stavili na raspolaganje našim grčkim prijateljima. Dali ste sve od sebe, spasili više desetina domova ljudima, koji su strahovali da će njihova kuća biti sledeća zahvaćena neumoljivom vatrom - rekao je ministar Gašić.

Naglasio je da cela Srbija ponosna na hrabrost, humanost, solidarnost i prijateljstvo koje su srpski vatrogasci iskazali u spasilačkoj misiji u Grčkoj.

- Takva jeste naša Srbija, naš narod i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova - rekao je ministar i najavio da će Ministarstvo nastaviti da ulaže u dodatnu opremu pripadnika Sektora za vanredne situacije koji su od početka ove godine bili angažovani u 16.656 vanrednih događaja iz kojih je spaseno 1.097 ljudi, kao i u obuke vatrogasaca-spasilaca za angažovanje u specijalističkim timovima u svim vanrednim situacijama. 

Vođa Vatrogasno-spasilačkog tima Davor Vidović istakao je da im je najvažniji cilj bio zaštita života grčkih građana. 

- Vatrogasno-spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i dva člana medicinskog osoblja, sa 14 vozila, od 25. jula do juče, zajedno sa grčkim kolegama vatrogascima, davao je sve od sebe da ispuni zadatke koji su pred tim postavljeni, a naš najvažniji cilj je bio da zaštitimo živote i imovinu grčkih građana na teritoriji gde smo dejstvovali - rekao je Vidović.

On je istakao da su posebno ponosni na to što su uspeli da zaustave požar i odbrane naselje Nea Anhijalos.

- Zajedno sa grčkim kolegama, dobrovoljcima i meštanima postavili smo jaku odbranu protiv izuzetno opasnog požara koji se širio ka ovom naselju i tom prilikom uspeli smo da spasemo najmanje 40 kuća u Nea Anhijalosu i zaustavimo požar, na čemu su nam meštani i grčke kolege neizmerno zahvalni - rekao je Vidović.

On je zahvalio grčkim spasilačkim službama na izuzetnoj saradnji, kao i svim kolegama u Srbiji koji su im pružali logističku i moralnu podršku radi njihove sigurnosti i bezbednog povratka porodicama. 

Srbija je u Grčku, sa kojom neguje prijateljske bilateralne odnose, prethodnih godina upućivala svoje vatrogasno-spasilačke timove u akcije pružanja pomoći u gašenju požara. 

Sa grčkim kolegama su se naši vatrogasci borili protiv velikih požara 2007. godine na Peloponezu, 2012. godine u neposrednoj blizini manastira Hilandar, kao i u avgustu 2021. godine na ostrvu Evija, saopštio je MUP.

Ostavite komentar