Vesti > Srbija

MAJKE PREDUZETNICE od danas imaju ISTA PRAVA kao i sve ostale: Izmene zakona STUPILE NA SNAGU

Nove zakonske izmene omogućavaju i da očevi mogu da koriste pravo na porodiljsko bolovanje kada beba napuni tri meseca

Izvor: K1info/Tanjug

01/08/2023 > 14:43

podeli vest:

MAJKE PREDUZETNICE od danas imaju ISTA PRAVA kao i sve ostale: Izmene zakona STUPILE NA SNAGU
Foto: Unsplash.com


Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić istakla je da su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je danas stupio na snagu, usmerene ka podršci majkama preduzetnicama, čija su prava kada je u pitanju porodiljsko odsustvo sada izjednačena sa pravima majki koje su u radnom odnosu.

Kako je saopštilo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, Kisić je, povodom stupanja na snagu izmena i dopuna tog Zakona, posetila modnu dizajnerku Aleksandru Jevtić, mamu dvoje dece, koja vodi uspešan modni studio.

- Želeli smo prevashodno da izjednačimo prava žena preduzetnica sa pravima žena koje su u radnom odnosu kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i nadamo se da će ove izmene da budu motiv preduzetnicama da pokrenu svoje biznise i time daju finansijski podstrek svojim porodicama i da imaju što više dece - navela je Kisić.

Dodala je da nove zakonske izmene omogućavaju da očevi mogu da koriste pravo na porodiljsko bolovanje kada beba napuni tri meseca, a ženama preduzetnicama je omogućeno da koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete.

Kisićeva je ocenila da je Aleksandra Jevtić odličan primer kako mogu da se usklade karijera i roditeljstvo.

- Ovo je najlepša slika Srbije, videti uspešne mlade ljude, videti porodicu punu ljubavi i nadamo se da će biti sve više ovakvih slika u Srbiji, a država je tu da podrži roditelje, a sve sa ciljem da nas bude što više - poručila je Kisić.

Jevtićeva je ocenila da je stupanje na snagu izmena i dopuna Zakona veoma lepa vest, s obzirom da poslovi žena preduzetnica ne mogu u punom kapacitetu da funkcionišu kada odemo na porodiljsko bolovanje.

- Sada je moguće da i tate uskoče i koriste porodiljsko bolovanje - rekla je Jevtić.

Ostavite komentar