Vesti > Srbija

Srpski VATROGASCI krenuli u pomoć GRČKIM kolegama

Vatrogasci odlaze u okolinu Soluna odakle će biti upućeni dalje

Izvor: K1info/telegraf.rs

25/07/2023 > 18:03

podeli vest:

Srpski VATROGASCI krenuli u pomoć GRČKIM kolegama
Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr


Pripadnici Uprave za vanredne situacije iz Niša, Kragujevca, Beograda, Novog Sada i Pančeva, 36 vatrogasaca i dva člana medicinskog tima sa 14 vozila, krenuli su danas iz Niša u Grčku kako bi pomogli svojim kolegama iz ove zemlje u borbama sa vatrenom stihijom.

Na put ih je ispratio vd pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika sektora za vanredne situacije Luka Čaušić.

- Poštovani vatrogasci, drage kolege, kad god vas pratim u ovakve situacije, radim to sa dva pomešana osećanja, sa brigom i strepnjom koju delimo sa vašim porodicama jer idete tamo gde je najteže. Ne idete da uživate u lepim prizorima već idete tamo gde opasnost preti na svakom koraku. Ispraćam vas i sa osećajem ponosa jer znam da ćete vašim radom, hrabrošću, vašom obučenošću da obasjate zastavu naše zemlje koju nosite na vašim uniformama. Hvala vam i za ono što svakog dana radite za naše građane i činite ponosnim Upravu za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Vaša bezbednost je maksimalni prioritet, molim vas maksimalno se čuvajte i čuvajte jedan drugog. Želimo da ovu misiju uspešno okončate da se vratite živi i zdravi vašim porodicama i nama, želim da vas dočekamo kao heroje jer vi to jeste – kazao je Čaušić u obraćanju vatrogascima.

On je objasnio da naši ljudi u Grčku odlaze na osnovu dogovora predsednika Vučića i premijera Micotakisa.

- Po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića ispraćamo naš tim u Grčku da pružimo pomoć našim kolegama u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili gotovo čitavu zemlju. Njih 38 su potpuno samodovoljni za 7 do 10 dana, nosimo sve što je potrebno, čak i šatore, da vatrogasci mogu da obavljaju svoj posao minimalno opterećujući domaćine. Naši vatrogasci spasioci jesu naši heroji, ponos sektora za vanredne situacije i MUP–a, ali i naše zemlje. Ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz našoj zemlji na način kako su to radili natokom prethodnih misija međunarodnog karaktera – rekao je Čaušić.

Dodao je da vatrogasci odlaze u okolinu Soluna odakle će biti upućeni dalje.

- Ja za sada ne znam gde će biti raspoređeni, o tome će odlučiti grčke kolege, ići će tamo gde su najpotrebniji. Ponudili smo Grcima i letelice jer smo nabavkom novih helikoptera postali jedna od najrespektabilnijih flota što se tiče gašenja požara ali su grčke kolege rekle da imaju dovoljno vazduhoplova i da im treba podrška sa zemlje. U svakom slučaju spremni smo da im izađemo u susret i nekim drugim snagama za slučaj dalje eskalacije požara. Sada šaljemo 14 vozila, kamiona, terenskih vozila prilagođenih uslovima za koje pretpostavljamo da ćrmo naći u Grčkoj, čak i jedan kvad za posebno teško pristupačne terene. Poslali smo i sanitetski tim koji će biti na raspolaganju ne samo našim ljudima već i stanovništvu Grčke za slučaj povređivanja – zaključio je Čaušić.

Ostavite komentar