Vesti > Srbija

Ima li SVRHE da radimo ako RODITELJI iz "Ribnikara" imaju takav STAV? ANKETNI ODBOR danas usvojio samo DNEVNI RED

Sledeća sednica bi trebalo da se održi u ponedeljak

Izvor: K1info/Tanjug

20/07/2023 > 17:52

podeli vest:

Ima li SVRHE da radimo ako RODITELJI iz "Ribnikara" imaju takav STAV? ANKETNI ODBOR danas usvojio samo DNEVNI RED
Foto: Tanjug screenshot


Članovi Anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji, posle sat i po vremena rasprave usvojili su danas samo dnevni red, a u ponedeljak bi trebalo da razmatraju pravila rada tog tela.

Zamenica predsednika Odbora Biljana Pantić Pilja iz SNS podsetila je na izjave roditelja poginule dece i njihovih branioca koji su izrazili sumnju i rekli da je nepotrebno i kontraproduktivno postojanje tog tela i da bi moglo da ugrozi istragu.

- Mislim da treba da pokažemo više saosećanja i da se svi zapitamo da li ima svrhe da radimo ako roditelji imaju takav stav. Ne uliva mi baš poverenje kako smo krenuli još pre dva dana, pa ako možemo samo da stavimo sa strane sve naše lične razmirice, kao i političke i da se bavimo temom - rekla je Pantić Pilja na sednici posle više različitih diksusija poslanika vlasti i opozicije.

Ona je dodala da SNS neće da opstruiše rad odbora, ali da svi treba da se zapitaju da li treba da se nastavi sa radom, posle izjava roditelja. Tokom rasprave bilo je predloga Uglješe Grugura iz SPS da se ukine odbor, dok je poslanica Jedinstvene Srbije Marija Jevđić rekla da treba da se izglasa nepoverenje predsednici Odbora Mariniki Tepić.

- Da li vi predsednice možete da garantujete da bol roditelja neće biti produbljena? Ja ne mogu. A pogotovo ne vi posle vaše sramne izjave na N1 da niko nema tapiju na bol. Mislim da treba da izglasamo nepoverenje predsednici odbora, jer reći roditeljima koji su izgubili decu da nemaju pravo na bol, da li ima svrhe da u ovakvoj atmosferi nastavimo da radimo - rekla je Jevđić.

Samostalni poslanik Dejan Bulatović pozvao je Tepić da podnese ostavku, a kritikovao je i to što je sednica odbora zakazana istog dana kada traje sednica u plenumu.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

Dejan Bulatović

Poslanica SNS Nataša Jovanović ocenila je da će se, imajući u vidu predlog ljudi koji predsednica odbora namerava da pozove, sprovesti tužilačka istraga što je, kako je rekla, u suprotnosti sa Ustavom.

Jovanović je odbacila da je odluka o formiranju odbora doneta pod pritiskom opozicije i dodala da su pojedinci pokazali da im ni tuga ni bol nisu prioritet i da je koriste za stranačku promociju.

- Niti je to ljudski, niti je hrišćanski - rekla je Jovanović.

Poslanik Zavetnika Nikola Dragićević smatra da je postojanje odbora neophodno, ali i da se moraju saslušati i poštovati mišljenja roditelja.

- Mi jesmo dobili mandat od građana, ali smatram da nam pored toga treba i mandat od roditelja - rekao je Dragićević.

On je podržao inicijativu koja je stigla iz Dveri da se održi sastanak sa roditeljima.

Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

 

- Da ih ubedimo da rad odbora neće biti obojen politikanstvom i da neće raditi kao prošlog puta - rekao je on.

Poslanik SNS Veroljub Arsić rekao je da su kolege preterale i da ovo nije video u svojoj dugoj političkoj karijeri.

- Zamislite da pozovemo roditelje, da razgovaramo sa njima i da ih ubeđujemo da je ovo dobro i ispravno. Izvinite, ja u tome neću da učestvujem, mogu samo da izjavim saučešće - rekao je on i konstatovao da se članovi odbora bave politikom u teškom trenutku.

Poslanica DS Dragana Rakić rekla je da ta stranka smatra da Anketni odbor neće ugroziti istragu pred sudskim organima, jer se ne bave istim stvarima.

- Naš fokus će biti da se utvrde okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava. Roditeljima treba objasniti da se mi bavimo različitim stvarima u odnosu na istragu - rekla je Rakić.

Sledeća sednica Anektnog odbora trebalo bi da se održi u ponedeljak, a članovi su pozvani da dostave i spisak lica i ustanova za koje žele da budu pozvani.

Ostavite komentar