Vesti > Srbija

Nova POMOĆ DRŽAVE za MLADE I NEZAPOSLENE: Ko može da se PRIJAVI i na koliko para da računa?

Pravo da se prijave imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre

Izvor: K1info

17/07/2023 > 13:37

podeli vest:

Nova POMOĆ DRŽAVE za MLADE I NEZAPOSLENE: Ko može da se PRIJAVI i na koliko para da računa?
Foto: Pexels.com


Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2021., 2022. ili 2023. godini, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, odnosno u 2018., 2019., 2020., 2021., 2022. ili 2023. godini, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice Vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, istakao je da Vlada na ovaj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima.

- Za ovaj program je iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara, a ta sredstva se potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, kako bismo im pomogli da razviju svoj biznis. Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj. Pozivam početnike u biznisu i mlade da se prijave i na taj način dodatno osnaže svoj biznis, jer je ovo zaista odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama - rekao je Mali i dodao da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400 hiljada dinara, niti veći od šest miliona dinara.

On je rekao da se javni poziv odnosi na sva nezaposlena lica i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 % ukupnog ulaganja).

Foto: Unsplash.com

 

Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 % bespovratnih sredstava države i 70% povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40% bespovratnih sredstava države i 60% povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina starosti, 35% su bespovratna sredstva države, a 65% povoljni krediti Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45% bespovratnih sredstava države i 55% povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Javni poziv je otvoren dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35%, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.12.2023. godine.

Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na internet strani Ministarstva privrede: privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs.

Ostavite komentar