Vesti > Srbija

Cela Srbija u CRVENOM: Sunce je VEOMA OPASNO, do 14. jula TROPSKI TALAS, kako da se ZAŠTITIMO?

Naredna tri dana u gotovo celoj Srbiji biće crveni UV indeks, što znači da je zračenje veoma visoko i opasno

Izvor: K1info

09/07/2023 > 15:30

podeli vest:

Cela Srbija u CRVENOM: Sunce je VEOMA OPASNO, do 14. jula TROPSKI TALAS, kako da se ZAŠTITIMO?
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da se u Srbiji do 14. jula očekuju visoke temperature, a merenja će ići i do tropskih 37 stepeni.

Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, danas će maksimalna temperatura biti od 28 do 32, a od sutra će biti još toplije sa najvišom dnevnom temperaturom u većini mesta u intervalu od 33 do 37 stepeni.

Da stvar bude gora, naredna tri dana u gotovo celoj Srbiji biće crveni UV indeks, što znači da je zračenje veoma visoko i opasno.

UV indeks danas je u većini mesta UV indeks 8 i 9, a najgore će biti u Prizrenu gde će biti 10.

Nešto bolja situacija sutra će biti u Zrenjaninu i Paliću gde će UV indeks biti označen narandžastom bojom, odnosno biće 7. Ipak, najveći broj mesta i dalje je u crvenom, a najveći UV indeks biće na Zlatiboru - 10.

I u utorak slična situacija. U narandžastom će biti Beograd i Sremska Palanka sa indeksom 7, dok se sva ostala mesta u Srbiji crvene na tabeli. Najgore će biti ponovo u Prizrenu gde će UV indeks biti 10.

Foto: printscreen RHMZ

 

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona. 

Kako se zaštititi?

Kada je zračenje visoko i vrlo visoko, treba izbegavati boravak na suncu tokom najtoplijih sati, obavezno nositi majicu, šešir i kožu zaštititi odgovarajućim preparatima.

Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje, a treba ga ponovo nanositi na svaka dva sata, češće pri obilnijem znojenju, i nakon svakog boravka u vodi treba nositi kape i šešire sa širokim obodima i odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima.

  

 

Ostavite komentar