Vesti > Srbija

(UŽIVO) Vučić: Rubikon je pređen, Srbi sa Kim više NEĆE BITI NIČIJI TAOCI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije

Autor: K1info

21/08/2022 > 13:18

podeli vest:

(UŽIVO) Vučić: Rubikon je pređen, Srbi sa Kim više NEĆE BITI NIČIJI TAOCI
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Vučić je sa njima razgovarao o pregovorima vođenim u Briselu.

Sastanak sa predstavnicima Srba na KiM - Srpske liste, institucija, čelnicima opština, načelnicima okruga, održan je u Palati "Srbija", a predsednik se potom obratio javnosti.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Sastanku u Palati Srbija, koji je počeo nešto posle 11 sati, prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija...

Pogledajte obraćanje predsednika Vučića:

- Nemamo kuda, saterani smo u ćošak, po pitanju Kosova i Metohije, a naša ključna poruka danas, našem stanovništvu na KiM bila je - šta god bilo i kako god bilo - izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod na KiM - izjavio je danas, posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM, predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da je delegacija Beograda u Briselu, pre nekoliko dana, u nastavku dijaloga sa Prištinom, na najvišem nivou imala četiri zadatka:

- Prvo, da uradimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir, stabilnost, sigurnost i bezbednost. Drugo, morali smo da izbegnemo sveopštu osudu Zapada protiv Srbije, da nismo bili dovoljno za kompromis, da nismo došli sa idejom i predlozima kako da se do kompromisa i dodlje - rekao je Vučić.

Dodao je da nismo sami na svetu, ali da tako mali, odnosno ovakvi kakvi jesmo, moramo o sebi da brinemo, ali i da vodimo računa o snazi drugih.

- Treće, morali smo, i to je za nas bilo veoma važno, da brinemo kako će to u svim delovima sveta da izgleda , da li ćemo mi da budemo proglašeni za nekoga ko sprovodi agresiju, vodi u nestabilnost i nesigurnost, ili ćemo dati više nego što je moguće, kako bi se videlo da je druga strana ta koja ne želi ništa, već vodi u nestabilnost, nemire, sukobe i rat - rekao je Vučić.

I četvrta tačka je, dodao je on, da obezbedimo opstanak našeg naroda na Kosmetu, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je poslednjih dana zavladao strah kod žitelja na severu KiM, kod svih Srba, posle svih pretnji albanskog rukovodstva da će im se ponoviti Krajina.

U skladu sa tim, i danas je, kaže, preneo ljudima sa KiM, iako zna koliko je to teško, jer uslovi više nisu hipotetički na KIM, ne govori se ništa uoči izbora, niti u kafani, gde se većina Srba junači:

- Nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka stanovništvu danas je bila - šta god bilo kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma. Ako to ne bude želeo NATO, ni snage KFOR-a, ili ukoliko zajedno sa Albancima budu učestvovali u tom progonu, a nadam se da neće - poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da i presuda o manastiru Dečani, govori koliko su Srbi progonjeni, ne samo iz Štrpca, Gračanice, Kosovskog Pomoravlja, već je sada Priština rešena da protera i “poslednju veliku kost u grlu”, Srbe sa severa KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, obraćajući se građanima, da se na Kosovu još od 1999.provodi permanentan teror nad srpskim stanovništvom.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vučić je, objasnio da mu je namera da podnese izveštaj svim građanima o onome što se zbivalo u Briselu, ne samo o tehničkim detaljima, već i o politici i onome što nas čeka i šta možemo, šta ne možemo i šta ćemo preduzeti i podsetio na dosadašnje dogovore.

- Još od 1999.godine kada su Kumanovskim sporazumom i Rezolucijom UN 1244 proterane snage bezbednosti Srbije i SRJ sa KiM provodi se permanentan teror nad srpskim stanovništvom. To je rezultiralo progonom više od 210.000 ljudi, kojima su oteti stanovi, kuće, mnogi su ubijeni, uništene su naše svetinje - kazao je on.

Istakao je da je Rezolucija 1244 i danas na snazi, da je niko nije, niti može, ukinuti jer je reč o dokumentu UN.

U toj Rezoluciji 1244, dodao je, jasno piše da države UN iskazuju privrženost teritorijalnom integritetu i suverenitetu SRJ i ostalih država u regionu, imajući u vidu zahtev za znacajnom autonomijom i samoupravom na Kosovu, kao i da stoji da će određen broj srpskog vojnog i policijskog osoblja moći da da bude vraćen.

- Uprkos svemu tome pošto u Rezoluciji stoji da do konačnog statusa, a njega određuju UN, a ne zemlje Kvinte, rekli su „standardi pre statusa“. Pokazali su kakvi su to standardi 17.marta 2004.kada su progonili naš narod. Na osnovu tih zasluga oni su valjda u zapadnom svetu utvrdili da su standardi ispunjeni i da je moguće da im se omogući proglašenje nezavisnosti - kazao je Vučić.

Posle toga, dodaje, traje naša teška i mukotrpna borba za opstanak našeg naroda i srpske države na KiM, koliko je to uopšte moguće.

- Šta god da činite na tom polju to uvek služi za kafansko prepucavanje na našem političkom nebu - kritikovao je on.

Kazao je da se Beograd u skladu s tim trudio da još od 2013.kroz Briselski sporazum, koji nije bio lagan i jednostavan, dobijemo mir i obezbedimo sigurnost i bezbednost.

Međutim iz Briselskog sporazuma oni uzimaju, i neretko tumače, samo ono što im odgovara, a za to su dobijali zeleno svetlo Kvinte, a nikada ne bi ispunili suštinsku obavezu, a to je Zajednica srpskih opština.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Priština ne može da izdaje ulazno-izlazni dokument Srbima na severu KiM, to ne piše u sporazumu, Prištini je stalo jedino do toga da se unište životi Srbima na KiM, jedini cilj je ukidanje bilo čega što ima veze sa srpskom državom i progon srpskog naroda sa KiM, odbili su sve naše kompromisne predloge - rekao je Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da su predstavnici Srba sa KiM dali odrešene ruke državnom rukovodstvu da u narednih 10 dana nastavi da traži kompromisno rešenje, koje će oni podržati, kao i da će napustiti prištinske institucije na KiM, ukoliko se progon Srba ne okonča.

- Sastanak sa Srbima je bio kratak i operativan. Pređen je Rubikon, i danas znamo da čak i da se, nekim čudom, dogodi kompromis do 1.septembra, onda će biti neki problem do 31. oktobra, ili do 30. novembra, ili do 31. decembra… Problemi za Srbe neće prestati da postoje, jer jedino što žele je da ukinu srpsku državu i postojanje Srba na KiM, šta god da pričaju -, rekao je Vučić.

Srbi sa KiM su, kaže, podržali državno rukovodstvo Srbije da u narednih 10 dana na svaki način traga za kompromisno rešenje, dali odrešene ruke i da će, sve što mi prihvatimo kao kompromis, i oni prihvatiti.

Stavili su crvene linije, dodao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu je reč.

- Tražili su garancije da neće doživeti pogrom, kao Srbi sa nekih drugih teritorija bivše Jugoslavije, i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Nije mi važna moja politička karijera, niti bilo šta, proterivanje Srba se neće dogoditi. To je moja poruka svima, koji živve ovde, i svima u svetu - naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je da je svestan, da postoje “uvek isti lažovi”, koji će da kaže da time što poručuje da neće biti pogroma Srba, on nekome preti, jer je, primećuje, valjda normalno da Srbi dožive progon…

- Srbi su me obavestili i da će, ukoliko se ne prekine sa progonom Srba, u narednih mesec dana doći do napuštanja svih institucija Prištine. Prv oće učiniti političari, a do kraja septembra i policajci, sudije, tužioci… - preneo je Vučić.

Onda će doći do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovljenog Briselskim sporazumom.

- Pošto niko neće ZSO da formira, Srbi neće da budu više taoci bilo čiji,.Preduzeće mere da sačuvaju sebe, narod i svoju državu Srbiju. I bez stida im u lice to kažem - u skladu sa međunarodnim normama, Poveljom UN, Rezolucijom 1244 SB UN - SVOJU DRŽAVU Srbiju -  rekao je Vučić i ponovio da će u tome Srbi sa KiM imati punu podršku države Srbije.

 

Ostavite komentar