Vesti > Srbija

LAŽNI "ARIEL" iz TURSKE preplavio Srbiju: Uhvaćena pošiljka s TONAMA opasnog praška za veš

Zaplenjeni i falsifikovani insekticid, svi krivotvoreni proizvodi nakon okončanja postupka biće uništeni

Izvor: K1info/Tanjug

14/06/2023 > 18:07

podeli vest:

LAŽNI "ARIEL" iz TURSKE preplavio Srbiju: Uhvaćena pošiljka s TONAMA opasnog praška za veš
Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/bs


U akciji usmerenoj ka suzbijanju plasiranja falsifikovanih proizvoda na srpsko tržište oduzeto je 22.500 kilograma praška za pranje veša marke Ariel-Aqua Pudra, čime je sprečeno da se taj krivotvoreni proizvod nađe u upotrebi kod kupaca, a ujedno je izbegnuta potencijalna opasnost po zdravlje građana, izjavio je danas pomoćnik ministra trgovine i glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović.

- Pomenuti prašak bio je namenjen kućnoj upotrebi i nalazi se u pakovanjima od po 10 kilograma, a njegova ambalaža u najvećoj meri podseća na originalan proizvod. Međutim, detaljnim proverama u saradnji sa prestavnicima kompanije Procter & Gamble, a koja je i nosilac prava intelektualne svojine, nedvosmisleno je utvrđeno da je reč o falsifikatu koji je na srpsko tržište uvezen iz Turske -  potvrdio je Adamović povodom jučerašnjeg dođagaja.

Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/bs

 

Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, takođe je tokom jučerašnjeg dana, u saradnji sa nadležnim Tužilaštvom i pripadnicima MUP-a Republike Srbije, sproveo akciju na području Rume, kada je oduzeto 110 litara koncetrovanog insekticida CORAGEN 20 SC - navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

- Ovaj krivotvoreni proizvod zapakovan je u ambalažu skoro identičnu originalnom pakovanju, ali je na osnovu dodatnih analiza utvrđeno da je reč o falsifikatu, što je potvrđeno i od strane predstavnika kompanije FMC Corporation, koja je nosilac prava intelektualne svojine - rekao je Adamović. 

On je dodao da je oduzimanjem ovog falsifikovanog proizvoda, sprečeno da se u upotrebi kod poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji nađe navedena količina neispitanog i krivotvorenog insekticida, dovoljna za zaprašivanje različitih voćarskih i povrtarskih kultura na površini većoj od 400 hektara. 

- Ne smemo dopustiti da naše poljoprivredne proizvode, koje kupujemo na pijacama i marketima, 'truju' ovako opasna hemijska sredstva, proizvedena uz zloupotrebu tuđeg žiga, bez ikakvog nadzora, kontrole i poštovanja standarda koji važe u našoj zemlji - naglasio Adamović.

Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ/bs

 

Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine samostalno i u saradnji sa drugim državnim organima i predstavnicima kompanija koje su nosioci prava intelektualne svojine, nastaviće da intenzivno sprovodi akcije na planu suzbijanja sive ekonomije i plasiranja falsifikovanih proizvoda na srpsko tržište, navode iz ministarstva.

- Samo u akciji tokom protekle sedmice Sektor tržišne inspekcije je oduzeo krivotvorenu tekstilnu robu različitih svetskih robnih marki, u vrednosti od oko 100.000 evra. Krivotvoreni proizvodi nakon okončanja postupka biće uništeni, jer njima ni pod kojim uslovima nije mesto na srpskom tržištu, a takav stav potvrđuje i činjenica da je kroz svoje redovne i vanredne nadzore Sektor tržišne inspekcije od januara 2023. godine sa srpskog tržišta uklonio oko 100.000 komada falsifikovanih proizvoda, čija vrednost prevazilazi stotine hiljada evra - zaključio je Adamović.  

Ostavite komentar