Vesti > Srbija

Jevtić: Desetine primera KRŠENJA LJUDSKIH prava Srba na KiM

Kao primere, predsednik opštine Štrpce, naveo je slučaj nezakonitog prisvajanja imovine manastira Visoki Dečani i kršenje jezičkih prava

Izvor: K1info/Tanjug

10/06/2023 > 18:44

podeli vest:

Jevtić: Desetine primera KRŠENJA LJUDSKIH prava Srba na KiM
Foto: ATA Images


Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić poručio je danas da postoje desetine primera kršenja ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, navodeći kao primere slučaj nezakonitog prisvajanja imovine manastira Visoki Dečani i kršenje jezičkih prava.

On je reagovao na Twitter objavu Ljuana Daljipija, šefa kabineta premijera privremenih prištinskih institucija, koji je napisao da su Srbi na KiM najzaštićenija etnička grupa na svetu" i da uživaju "najnapredniju ustavnu zaštitu prava na svetu.

- Ogromna je razlika između reči i stvarnosti ove 'najzaštićenije etničke grupe na svetu'. Mogu nabrojati desetine primera kršenja ljudskih prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji danas - od slučaja manastira Dečani do jezičkih prava i još mnogo toga - naveo je Jevtić na svom Tviter nalogu. 

Jevtić je objavio i svedočenje Dragice Gašić prve Srpkinje povratnice u Đakovicu koja je od povratka pre dve godine izložena stalnim pretnjama i pritiscima.
 

Ostavite komentar