Vesti > Srbija

Učesnici opozicionog PROTESTA krenuli u ŠETNJU: Ispred Skupštine obratile su se POZNATE LIČNOSTI

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja 2023

Izvor: K1info/Tanjug

09/06/2023 > 20:04

podeli vest:

Učesnici opozicionog PROTESTA krenuli u ŠETNJU: Ispred Skupštine obratile su se POZNATE LIČNOSTI
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja", u organizaciji prozapadne opozicije, koji su se okupili ispred Doma Narodne skupštine, krenuli su u protestnu šetnju Bulevarom kralja Aleksandra do Pravnog fakulteta, preko trga Slavija do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, gde će, kako su najavili, napraviti prsten i ostavljati poruke.

Ispred Skupštine obratile su se poznate ličnosti, ali i nastavnici i profesori, a prvi se obratio glumac Hadži Nenad Maričić, koji je rekao da su se  građani okupili zbog borbe protiv nasilja i nepravde. 

Glumica Seka Sablić rekla je da dolazi na skup, jer je protiv nasilja, navodeći da je nasilje kada je pravda nedostižna, kada se otimaju zemlja voda i vazduh, a da je "školski primer nasilja" Skupština kao i prozivanje glumaca.

Građanima se obratio i vojni pilot Saša Janković, kolega vojnog pilota Omera Mehića koji je poginuo u padu helikoptera 2015. godine. 

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Marina Vidojević, inače, aktivistkinja pokreta Kreni-promeni i nastavnica srpskog jezika, rekla je da je prosveta stub jednog društva i ne postoji ništa što je preče za jednu državu od školovanja njene dece. 

Foto: Tanjug/TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

 

Glumac Milan Marić rekao je da su se pre nešto više od mesec dana dogodile tragedije koje su sve građane Srbije pogodile od kojih će se društvo dugo oporavljati i boriti da ih prevaziđe.

- Znam da izgubljene živote ne možemo vratiti, ali ono što možemo je da učinimo sve da se takve tragedije nikada ne ponove. Možemo se zavetovati da ćemo zbog toga popravljati ovo društvo - rekao je Marić i dodao da želi da svom detetu ostavi zemlju bez nasilja, zemlju u kojoj će moći da bude dete.

Na protest su došli poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, potpredsednici Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marinika Tepić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik DS-a Srđan

Milivojević, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, kopredsednik stranke Zajedno Biljana Stojković, kao i lider pokreta "Srce"

Foto: Tanjug/TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

 

Zdravko Ponoš, poslanik koalicije Zajedno -Moramo Đorđe Pavićević, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta Miroslav Parović. 

Samostalni narodni poslanik Aleksandar Olenik pozvao je juče, sa trga Majdan u Kijevu, građane na protest "Srbija protiv nasilja". Trg Majdan poznat je po tome što je na njemu počela revolucija koja je završena sukobima i smenom vlasti u Ukrajini.

Zahtevi protesta su smena članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks. 

Takođe, traže smenu rukovodstva RTS-a, zahtevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije TV Pink i TV Hepi zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Foto: Tanjug/TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

 

Među zahtevima su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvi protest "Srbija protiv nasilja" održan je 8. maja 2023.
 

Ostavite komentar