Vesti > Srbija

One sad IMAJU KNJIŽICU: Ugrožene vrste - OVCA pramenka, SRPSKA bela i balkanska KOZA dobile ZDRAVSTVENI KARTON

U Srbiji je ugrožen opstanak tri autohtone rase koza i ovaca, pokazalo je jednogodišnje istraživanje Instituta za stočarstvo

Izvor: K1info/rts.rs

02/06/2023 > 09:49 >> 10:29

podeli vest:

One sad IMAJU KNJIŽICU: Ugrožene vrste - OVCA pramenka, SRPSKA bela i balkanska KOZA dobile ZDRAVSTVENI KARTON
Foto: Unsplash.com


Tradicionalne rase domaćih životinja su stare izvorne rase, koje su zapostavljene, jer daju manje proizvoda u odnosu na druge produktivnije rase. Međutim one čuvaju stari izvorni genetski kod, prilagodljivije su na nepovoljne uslove držanja i otpornije su na bolesti

U Srbiji je ugrožen opstanak tri autohtone rase koza i ovaca, pokazalo je jednogodišnje istraživanje Instituta za stočarstvo. Projekat je finansiralo Ministarstvo poljoprivrede zarad pravljenja strategije očuvanja tih retkih i ugroženih vrsta životinja.

Prvi put posle 30 godina svojevrsni zdravstveni karton dobile su srpska bela i balkanska koza kao i ovca pramenka. Jedan je zaključak istraživanja - u Srbiji postoji između 200 i 300 grla, i kritično su ugrožene vrste.

 

- Autohtone populacije su izuzetno važne, pre svega one imaju i nacionalni, istorijski, kulturni, naučno-istraživački i socio-demografski značaj. Ali ono što je najvažnije od njih je to što one poseduju specifične setove gena koji determinišu otpornost, dug životni vek, dobro zdravlje - rekla je dr Dragana Ružić Muslić, naučni savetnik Instituta za stočarstvo.

Vršena su ispitivanja na 210 ovaca i 60 koza. Istraživanje je sprovedeno na 20 lokacija širom Srbije, a najviše autohtonih vrsta nalazi se na području Stare planine, u okolini Pirota i Dimitrovgrada.

- Ono što se tiče ključnog zaključka jeste da je nivo genetičkog diverziteta jako visok i da nije sve izgubljeno, ima prostora za delovanje, imamo timove, imamo entuzijaste. Institut za stočarstvo vrlo ozbiljno radi na tome ali naravno potrebna su nam malo ozbiljnija finansijska sredstva - rekla je ona.

Procenjuje se da Srbija ima oko milion i 700 hiljada ovaca i 250 hiljada koza.

Ovca pramenka, srpska bela i balkanska koza

Pramenka je najrasprostranjenija domaća autohtona ovca. Nekada je bila rasprostranjena širom Evrope, ali je danas zastupljena pretežno u zemljama balkanskog poluostrva. Pramenka je ovca koja stasava kasno, sa otprilike 16 – 18 meseci života. Veoma je otporna na bolesti i dobro se prilagođava skromnim uslovima u kojima se uzgaja.

Srpska bela koza je jako retka vrsta. U pogledu uslova uzgajanja nije zahtevna, a daje odličan kvalit mleka i sira, što je čini drugačijom od drugih koza. U celoj Srbiji ima oko stotinak grla.

Balkanska koza predstavlja jedinu autohtonu rasu koza na području Srbije koja se nalazi u programu zaštite i očuvanja animalnih genetičkih resursa. Izuzetno je dobro prilagođena na skromne uslove ishrane, držanja i nege i ta njena robustnost može da se iskoristi kao jedna od važnih funkcionalnih osobina u sveukupnom unapređenju ove rase.

- To bi omogućilo našim proizvođačima, našim farmerima da s jedne strane maksimalno iskoriste sredstva, subvencije Ministarstva poljoprivrede tj. agrarnog budžeta. A sa druge strane, da tržištu ponude što veću količinu kako mleka tako i mesa - rekao je dr Nikola Delić.

Svaka ugrožena vrsta je dragocena, pa zato u ovom Institutu najavljuju nova istraživanja, ali i nove strategije kako očuvati i gajiti autohtone vrste koza i ovaca.

Ostavite komentar