Vesti > Srbija

DRŽAVA DELI novih 100.000 VAUČERA za ODMOR u Srbiji? Umesto 5.000 biće 15.000 DINARA, a evo i KAKO DO NJIH

Procedura se nije menjala, ali postoji nekoliko uslova

Izvor: K1info/blic.rs

20/05/2023 > 17:23

podeli vest:

DRŽAVA DELI novih 100.000 VAUČERA za ODMOR u Srbiji? Umesto 5.000 biće 15.000 DINARA, a evo i KAKO DO NJIH
Foto: RINA


Godinama unazad država subvencioniše odmor u Srbiji, a ove godine 100.000 vaučera koji se dele u januraru "planuli" su za dva dana.

Sada, postoji mogućnost da država aktivira novih 100.000 vaučera. O tome se pričalo pre oko dva meseca, kada je pomenuto i da bi se novi vaučeri mogli očekivati najkasnije do juna. Mnogi su se zapitali imaju li oni prava na državne podsticaje koji su iznosili prvo 5.000 dinara, a onda i 15.000.

Što se procedure za dobijanje vaučera tiče, ona se nije menjala, a postoji nekoliko uslova.

Pravo na vaučere za odmor ima osam grupa građana i to: penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti.

Uslovi za prijavljjivanje za vaučere ne bi trebalo da se menjaju. Ono što je poslednji put promenjeno jeste da i stariji od 65 godina koji nisu penzioneri mogu da učestvuju u dodeli vaučera.

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja, u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera, u trajanju od najmanje pet noćenja.

Foto: Youtube PrintScreen/World in 4K

 

Vrednost vaučera prvobitno je iznosila 5.000 dinara, a kasnije i 15.000 dinara i navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer resorno Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara, mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Korisnik vaučera vrši rezervaciju i uz popunjenu prijavu stavlja na uvid potvrdu o rezervaciji, ličnu kartu ili pasoš, a za korisnike prava na penziju, studente i radno angažovana lica i napred navedenu dokumentaciju. Prijava će se evidentirati sa tačnim datumom i vremenom predaje.

Broj prijava za dodelu vaučera ograničen je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje prijava će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema na šalteru JP Pošta Srbije.
Prijavljenim licima, koja su stekla pravo na vaučer, Ministarstvo, preko, JP Pošta Srbije, dostavlja vaučere, lično na adresu, putem preporučene pošiljke.

Foto: Shutterstock

 

Vaučer, pored osnovnih elemenata i naziva ugostiteljskog objekta za koji je izvršena rezervacija, sadrži odštampane podatke o korisniku vaučera (ime prezime, adresa, JMBG).

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, ne može se ostvariti u mestu prebivališta, a studenti ne mogu ni u mestu studiranja.

 


 

 

Ostavite komentar