Vesti > Srbija

Postoji li danas TEŽI POSAO u Srbiji: Prosvetni radnici MORAJU da se "bore" i sa DECOM i sa RODITELJIMA

Deca puno puta ne znaju da slobodno vreme upotpune aktivnim sadržajima, već to bude pasivno ponašanje uz telefon

Izvor: K1info/Tanjug

16/05/2023 > 07:02

podeli vest:

Postoji li danas TEŽI POSAO u Srbiji: Prosvetni radnici MORAJU da se "bore" i sa DECOM i sa RODITELJIMA
Foto: Freepik.com


U ovom trenutku prosvetni radnici u Srbiji zaista imaju veliki zadatak, jer moraju da rade i sa decom, i sa roditeljima, ocenila je pedagog Marija Ranđelović povodom tragedije koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar".  

- Što se dece tiče, treba se vratiti nastavnim sadržajima, treba se vratiti rutini, ali kroz koleraciju sa različitim nastavnim predmetima i različitim nastavnim sadržajima, zgodno je i primereno razgovarati o svemu što se desilo - izjavila je Ranđelović za Tanjug. 

Ranđelović je istakla da je neophodno razgovarati sa roditeljima, kako bi im se ukazalo na njihovu ulogu u formiranju deteta. 

- Neophodno je ukazati roditeljima šta se od njih očekuje, koliko su oni zapravo važni za razvoj dece, jer deca stižu u školu potpuno formirana i ona prenose porodične obrasce na školu, ma koliko toga porodica nekada i nije svesna - objasnila je Ranđelović.

Prema njenim rečima, nasilje se uči i mnogo puta roditelji nisu svesni da dete može biti nasilnik ili žrtva nasilja. 

Ranđelović je dodala da deca danas imaju puno slobodnog vremena koje ne znaju da upotpune aktivnim sadržajem.

- Živimo u civilizaciji dosade, deca puno puta ne znaju da svoje slobodno vreme upotpune neki aktivnim sadržajima, već to bude potpuno pasivno ponašanje uz telefon. Kada vi mislite da ono spava u krevetu, zapravo ono komunicira sa nekim koga poznaje ili ne poznaje - ocenila je Ranđelović. 

Sagovornica Tanjuga je dodala da moramo biti svesni da deca u mlađem uzrastu nisu u prilici da selektuju medijski sadržaj, koji kroz različite internet platforme dolazi do njih. 

- Postoje četiri snažna formativna uticaja u odrastanju. To su porodica i škola, i to je negde do puberteta. Od puberteta dva su jači formativni uticaji, to su vršnjaci, odnosno vršnjačka grupa i to su svakako ti medijski sadržaji - rekla je Ranđelović. 

Prema njenim rečima, roditelji moraju da obrate pažnju sa kim se njihova deca druže, iz kakvih porodica dolazi njihovo društvo i koji su im modeli idetifikacije. 

Ranđelović je navela da društvo mora da pomogne prosvetnim radnicima, kako bi se dodatno usavršili i prilagodili izazovima novog vremena.

- Društvo mora da bude spremno da pomogne prosvetnim radnicima u smislu dodatnog usavršavanja za sve ono što ih čeka u 21. veku, u profesiji koja se najbrže menja - dodala je Ranđelović. 

Trauma za decu

Pedijatar dr Saša Milićević napominje da će čitav ovaj događaj u OŠ „Vladislav Ribnikar“, ostaviti traumu na pojedinu decu.

- Nekom detetu će ostaviti traumu, neko dete će prevazići, ali svi smo osetili da se nešto strašno desilo. Video sam po malim asmatičarima, koji su počeli teško da dišu. Stres je jedan od osnovnih faktora, takođe deca koja imaju dijabetes mogu da imaju posledice - rekao je on.

Milićević: Ne očekujte od dece da budu Supermeni

Pedijatar Saša Milićević kaže da su hobiji veoma bitni za dečiji razvoj, ali da ne treba preterivati i očekivati od njih da budu Supermeni.

- Hobi je jako važna stvar, ali se gubi granica između hobija i obaveza. Hobi bi trebalo da bude nešto što će detetu da pomogne da se opusti i da ga odmori od školskih aktivnosti. Međutim, svi mi grešimo, jer to preraste u jednu dodatnu obavezu i onda često deci u školi dođe odmor. Takav atak na dečiju mogućnost i njegovo slobodne vreme može da bude problem. Njihov osnovni hobi su danas telefoni, zbog kojih otkidaju od sna, hrane, nemaju vremena da pričaju sa roditeljima - rekao je dr Milićević i dodaje da često forsiranje hobijima, može da bude iscrpljujuće i u zdravstvenom smislu.

 


 

 

 

Ostavite komentar