Vesti > Srbija

GRANIT 2023 je naše bezbednosti GARANT: General Mojsilović OBJASNIO kakav će biti PRIKAZ NAORUŽANJA i opreme

Kapije aerodroma u Batajnici biće otvorene od 9.00 do 15.00 časova

Izvor: K1info/Tanjug

21/04/2023 > 23:16

podeli vest:

GRANIT 2023 je naše bezbednosti GARANT: General Mojsilović OBJASNIO kakav će biti PRIKAZ NAORUŽANJA i opreme
Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije


Vojska Srbije ne može se danas porediti čak ni sa prošlom godinom, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i ocenio da će sutra na aerodromu Batajnica biti do sada neviđen prikaz vojne opreme i naoružanja Vojske Srbije (VS).

- Ne može se Vojska Srbije danas porediti čak ni sa prošlom godinom. Evidentno je da je pomak u opremanju i razvoju sposobnosti i ukupnoj borbenoj gotovosti VS nemerljiv, a da ne ulazimo u neke prethodne periode kada zaista nismo imali čime da se podičimo, a mogli bismo čak i da pričamo o odnosu države ne samo prema vojsci, nego i prema njenim pripadnicima - rekao je Mojsilović za RTS.

Prema rečima generala, nove nabavke oružja, vozila, letelica pokazuju da je Srbija ušla u drugu fazu opremanja Vojske Srbije.

- Prioriteti su dati na kopnenu vojsku, naravno ne zapostavlja se ni ratno vazduhoplovstvo s obzirom na to da nije završen proces u tom segmentu opremanja - naveo je Mojsilović i dodao da je težište u opremanju dato na odbrambenu industriju Srbije.

Poručio je i da u mešovitoj artiljerijskoj brigadi imaju zaokružen sistem opremanja sa samohodnim haubicama 155 milimetara na nivou jednog diviziona.

General je dodao da je to ono što je definisano planom razvoja Vojske Srbije do 2027. godine.

Prema njegovim rečima, vojnici VS ne učestvuju samo u prikazima, već i u vojnim vežama, a jedna takva "Platinasti vuk", kako dodaje, pokrenula je veliku debatu u javnosti. 

Vežbe su vojsci neophodne, rekao je general. 

- Da bi proverila, utvrdila, konstatovala, uvežbala i bila mnogo, mnogo bolja - rekao je Mojsilović i naveo da je scenario "Platinastog vuka" usmeren ka izgradnji interoperabilnosti – tj. sposobnosti zajedničkog delovanja negde van granica Srbije.

- Ona kao takva zadire u segment koji se odnosi na odluku Vlade Srbije, koja je stavila moratorijum na aktivnosti vežbi VS. Moram da napravim paralelu da nacionalne vežbe i vežbe u međunarodnim okvirima nisu iste, scenariji su totalno drugačiji i nacionalni okviri i nacionalne vežbe čak i potpadaju pod određen segment poverljivosti, jer se na tim vežbama proverava nešto što je definisano ne samo doktrinarno, nego i normativno-proceduralno, a u krajnjoj meri daje se i zaključna ocena sposobnosti tih jedinica - naveo je Mojsilović.

General Mojsilović je povodom prikaza Granit 2023 ocenio da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji. 

Građani će, kako je naglasio, imati priliku da vide novi raketni sistem malog dometa "mistral" koga Srbija još nije videla.

Dodao je da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

- Naravno, ne sve na jednom mestu, već po zonama očekivanja i zonama angažovanja što samo po sebi pravi kompleksnost i podiže lestvicu na neki viši nivo sposobnosti da se održi takva aktivnost sutra - rekao je Mojsilović.

Kapije aerodroma otvorene su od 9.00 do 15.00 časova, a za sve koji ne stignu do Batajnice, direktan prenos je na Radio-televiziji Srbije. 

 


 

 

 

Ostavite komentar