Vesti > Srbija

SRBIJA u borbi protiv ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Do sada na SKRININGU više od 2.500 ljudi

Sledeći pregledi u ponedeljak u Leskovcu, za sve zainteresovane građane starije od 50 godina

Izvor: K1info/Tanjug

08/04/2023 > 20:48

podeli vest:

SRBIJA u borbi protiv ANEURIZME TRBUŠNE AORTE: Do sada na SKRININGU više od 2.500 ljudi
Foto: Printscreen/TV Kikinda


Tokom skrininga trbušne aorte, koji je od 31. marta organizoan u Zrenjaninu, Kikindi, Subotici, Zaječaru i  Kruševcu, pregledano je oko 2.500 ljudi, rečeno je za Tanjug iz Udruženja kardiovaskularnih hirurga u Srbiji.

U ponedeljak će se skrining pregled obaviti u Leskovcu za sve zainteresovane građane starije od 50 godina.

Na inicijativu vaskularnog hirurga Igora Končara pokrenut je pilot program zajedno sa Ministarstvom zdravlja "Skrining pregledi stomačne aorte", kako bi se na vreme otkrilo postojanje aneurizme trbušne aorte.

Inicijatori kampanje poručuju za Tanjug da su u timu do sada učestvovali lekari koji izvode ultrazvučne preglede, Sonja Kunkin, Jelena Petrović, Dragan Vasić, Branko Gaković, Marko Matković, lekari koji su pomagali u organizaciji i davali savete građanima Đurđija Jeličić, Stefan Ducić, Andrija Roganović, Ognjen Kostić, David Matejević, Nikola Kozomora, odnosno medicinske sestre Snežana Kostić, Marija Mihajlović, Andrea Inić i Jovana Batić.

- Velika pomoć je uvek bila i od zaposlenih u bolnicama u kojima su se radili pregledi - kažu inicijatori za Tanjug.

Aneurizma trbušne aorte je hronično progresivno oboljenje koje se javlja nakon 65 godina života, češće kod muškaraca i češće kod pušača, a tokom godina napreduje bez simptoma, postepeno se širi da bi na kraju došlo do pucanja odnosno rupture. 

Autobus će u Leskovcu biti 10. aprila, dok će u Beogradu prvo biti u KBC Bežanijska kosa 11. aprila, a zatim i Klinički centar Srbije  od 12. do 14. aprila.

 

Ostavite komentar