Vesti > Srbija

Svako STABLO mora da se NEGUJE i PAZI kao da je ČLAN PORODICE: Ovo je TAJNA najbolje RAKIJE na svetu

Borko iz Goračića na svom imanju ima čak 5.000 stabala kruške viljamovke

Izvor: K1info/RINA

26/03/2023 > 13:13

podeli vest:

Svako STABLO mora da se NEGUJE i PAZI kao da je ČLAN PORODICE: Ovo je TAJNA najbolje RAKIJE na svetu
Foto: RINA

Pošto je UNESCO šljivovicu stavio na svoju listu kulturnog nematerijalnog nasleđa, eminentni svetski časopis uvrstio je takođe još jednu srpsku rakiju među najbolja pića na svetu.

Viljamovka je takođe prava kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi.

Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest ipo hektara, a 5.000 stabala čuvene kruške spremno je za cvetanje.

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu, ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ne vodimo računa može doći do toga da rod ne bude prikadan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi - rekao je Borko.

Kako on dodaje, svakom stablu treba posebno prići i obraditi ga, jer svakom treba posebna nega, kao detetu.

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnom rakije koja je ovih dana dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminetnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mladja od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu - rekao je on.

Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada dobila i jedno svetsko.

 

 

 

Ostavite komentar