Vesti > Srbija

Vučić u Somboru: Hoćemo mir, nećemo NIKAKVE sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali čuvaćemo Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo

Izvor: K1info

24/03/2023 > 17:45 >> 20:14

podeli vest:

Vučić u Somboru: Hoćemo mir, nećemo NIKAKVE sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali čuvaćemo Srbiju
Foto: RTS/Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na centralnoj manifestaiji Dana sećanja u Somboru da je pre 24 godine godine počela agresija na SRJ i da je pre 24 godine umrlo savremeno međunarodno pravo.

- Na današnji dan umrlo je međunarodno pravo i pravda. A zašto je to bitno vidimo danas. Pravdali su se da sprečavaju pokušaj genocida. Kako to može? Ili ga je bilo, ili nije bilo. A nije ga bilo. Kada ste videli da ne možete da dobijete odobrenje SB UN za NATO agresiju, rekli ste da vam odobrenje nije ni potrebno. Skupilo se vas 19 da naučite pameti jednu malu Srbiju. 24 godine je prošlo, kidali ste nam delove teritorija, ubijali ste nam vojnike i policajce. Ko ste vi da ubijate naše vojnike i policajce koji brane svoju zemlju na svojoj teritoriji, ko vam je to pravo dao? Vas 19 na jednoga, ali srpski duh nikada nećete slomiti. Vi koji se danas u Ukrajini pozivate na Povelju UN, vi ste je kršili kada je u pitanju jedna mala Srbija. Vi koji tražite da se poštuje ono što nije potpisano, a ne poštujete ono što ste sami napisali. Nije mi niko pomutio ni pamet, nisam izgubio razum, nisam postao nikakav bedni izdajnik, a to mi govore oni koji su ćutali na agresiju i nazivali je "kampanjama i intervencijama". Moje je samo da "kroz iglene uši" provučem našu zemlju - rekao je Vučić u Somboru.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 
Danas je na KiM tri puta manje Srba nego 1999.

- Za razliku od Milorada, ja mislim da treba da pokušamo da im oprostimo. Nisu oni sprečavali humanitarnu katastrofu, već su hteli da pokažu da su oni najjači i da svi moraju da ih slušaju. Danas na KiM je više Albanaca nego što je bilo tada, ali je Srba tri puta manje. Baš ih briga što nema Srba u Prištini, ni u Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu i mnogim drugim mestima. Ovo govorim da svi oni mogu da čuju i vide. Hajde malo poštovanja za ovu zemlju, poštovanja za našu zemlju biće, tobož, samo kad se u potpunosti predamo i kada kažemo da je Radovan Medić kriv što je išao na svoj posao, Milica Rakić i mala Sanja iz Varvarina da su kolateralna šteta. Nije tačno. Vi ste kolateralna šteta, vi koji ste ubijali našu decu. Lomili ste nas, ali niste nas slomili, živeće ovaj narod. Ovde su večeras i Romi i Bošnjaci i Mađari, svi građani Srbije. Naša zemlja se obnavlja, naša zemlja gradi puteve i pruge, otvaraju se fabrike. Naša zemlja se ne stidi da kaže da se desila NATO agresija i zahvaljujem se predsedniku Srpske Miloradu Dodiku što obeležavamo i žrtve u Jasenovcu, Oluji, NATO agresiji. Gledaćemo da naše njive i oranice donose još više plodova, da imamo još dece i hvala braći sa Kosova i Mehohije što su došli večeras ovde, došli ste u svoju zemlju - kazao je Vučić.

- Moja poruka vama je da - hoćemo mir, nećemo nikakve sukobe, ni sa NATO, ni sa bilo kim, ali vam svima lepo kažemo - čuvaćemo svoju zemlju. I kada vam kažemo šta su crvene linije, onda nemojte sa tim da se igrate i nemojte dalje da pritiskate, jer onda ćete dobiti odgovor ponosite, dostojanstvene i junačke Srbije, a naš odgovor je - ne damo Srbiju i nikada je nikome nećemo dati - poručio je Vučić.

- Naša vojska je danas mnogo snažnija, narod nam je mnogo mudriji i pametniji. Nemojte da se igrate sa nama i nemojte dalje da pritiskate, to je naša poruka ovima iz Kvinte. Ako nastavite da pritiskate, dobićete odgovor koji ne očekujete. Živeće naš narod, živela Srbija i Srpska, živeo hrabri Sombor - rekao je Vučić.

Patrijarh Spske pravoslavne crkve Porfirije služio je pomen žrtvama, a skup kome prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vućić održava se sa porukom "Oprostićemo ako budemo mogli, a zaboraviti samo ako nas ne bude bilo" .

Skupu na prepunom centralnom gradskom trgu prisustvuju i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poslanici Skupštine Srbije, ministri u Vladi Srbije i Republike Srpske.

Sombor je ove godine izabran za grad u kome održava centralna komemorativna manifestacija, jer su u njemu pale prve bombe i izgubljeni prvi ljudski životi.

Patrijarh srpski Porfirije održao je pomen žrtvama NATO bombardovanja, posle čega je rekao da je bila reč o "najnesrazmernijem sukobu otkad je sveta i veka".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- U istim ovim ranim večernjim satima pala je prva bomba. Svi znamo kada su počela prva razaranja naše voljene otadzbine, naše prirode, naše imovine i naših života. Ubijen je prvi Srbin po imenu Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijenih i ranjenih u ovoj agresiji. Opominjemo i sebe i druge da je i našem narodu, ali i čitavom svetu najpotrebniji od svega mir i međusobno razumevanje, svest o tome da mesta ima za svaku živu dušu pod kapom nebeskom i za svaki narod da organizuje svoj život onako kako mu najviše odgovara - naveo je patrijarh Porfirije.

Ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti gubitnici

- Istrajmo uporno na putu svih razgovora i pregovora, na putu dijaloga, koji ima za cilj makar elementarno međusobno razumevanje među ljudima. Ali, ne prihvatajmo ultimatume i ucene po bilo koju cenu, koji podrazumevaju poklanjanje sebe i svoga i odricanje od sebe i svoga. Istovremeno dajmo sve od sebe da ostanemo poslednji za stolom za kojim se traži rešenje, koje će očuvati mir i nama i svima oko nas zajedno sa nama - istakao je patrijarh na Trgu Svetog Đorđa, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Ako se ovde opet pokrene spirala zla, nema sumnje da ćemo svi biti potpuni gubitnici - dodao je Porfirije.

Poručio je da treba da se molimo i borimo da se stradanja ne ponove ni nama, ni bilo kome drugome.

Istakao je da treba da gradimo i čuvamo najpre mir Božji u sebi, pa ćemo onda moći da se mirimo i sa drugim ljudima, bližnjima komšijama, kolegama na poslu, sa svima, i da ćemo onda moći da budemo istinski blagovesnici mira.

Dodik:Naša snaga je jaka Srbija

- Poštovani, okupljamo se već nekoliko godina zahvaljujući Vučiću da se agresija ne zaboravi i nazove pravim imenom , a ne Milosrdnim anđelom kako su zvali oni koji su bacali bombe. Nećemo ni oprostimo ni da zaboavimo jer su išli da nas razore i unište, jer je NATO hteo da dokaže svoj smisao, a nas su izabrali da budemo njihovo vežbalište i nikada se nije desilo da neko napdne državu i osle nudili kredite da renoviraju mesta koja su oni uništili. Ja ne mogu da im verujem niti ću ikada moći. Odjednom mi smo narod čiji je narod nazvan kolateralna šteta. Naša deca su ginula sa strašnim traumama. I onda nam dođu i kažu da zaboravimo i idemo dalje. Srpski narod čine i živi i mrtvi, i zato nikad ne zaboravljamo. ja im se nikada neću klanjati. EU nam postavlja ultimatum i nije Evropa u koju želimo da idemo. Ne smemo da izgubimo svoj suverenitet, koji je po volji naroda. Srbi danas imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku. Ostanimo okupljeni, naša snaga je jaka Srbija, naša snaga je vera da jedino ako se borimo za Srbiju, na pravoj smo strani. Prva bomba kada je pala ovde, pala je u srcima svih nas. Nadamo se, gospodine ambasadore, iako znamo da nemate svesti i savesti, da ćete to što ste ubili Milicu Rakić, da će to bar doći do vaše svesti. Neka živi ideja o ujedinjenju Srpske i Srbije, bez obzira šta mislili oni Britanci i Amerikanci koji su nas bombardovali. Hoćemo da se ujedinimo i ujedinićemo se, bez obzira šta ko na to kaže - rekao je predsednik Republike Srpske Dodik.

 

NATO agresija počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana.

Prema  podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se vodi kao nestalo.   

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Agresija je obustavljena nakon 78 dana potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna, a tri dana kasnije počelo je povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije. 

Savet bezbednosti UN usvojio je tada Rezoluciju 1244. U pokrajinu je u sastavu misije KFOR-a upućeno 37.200 vojnika iz 36 zemalja.

Rodoljubivom pesmom "Vostani Serbije" završena je državna ceremonija u Somboru, javili su mediji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar