Vesti > Srbija

Dunav NE PRAŠTA: Ne izlazi se na vodu KAD JE KOŠAVA, svaka greška KOŠTA ŽIVOTA

I dalje traje potraga za trojicom mladića čiji se čamac prevrnuo na Dunavu kod Ade Huje

Izvor: K1info/rts.rs

21/03/2023 > 07:41

podeli vest:

Dunav NE PRAŠTA: Ne izlazi se na vodu KAD JE KOŠAVA, svaka greška KOŠTA ŽIVOTA
Foto: Shutterstock


Bez pauze, od subote uveče, rečna policija, Žandarmerija, ronioci, Gorska služba, volonteri, iskusni alasi tragaju za trojicom mladića čiji se čamac prevrnuo kod Ade Huje. 

Momak koji je preživeo opisao je kako se nesreća dogodila. Kada su jaki košava i talasi, ne treba isplovljavati, upozoravaju upućeni i napominju da se moraju poštovati pravila plovidbe, uključujući i ona nepisana.

Ekipa RTS-a bila je na Dunavu sa rečnom policijom, koja i dalje traga za trojicom muškaraca, čiji se čamac za vikend prevrnuo kod Ade Huje. Potrazi su se priključili i pripadnici Gorske službe, volonteri, iskusni alasi.

Miloš Kostić iz Jedinice za bezbednost na rekama kaže da oni od momenta prijave intenzivno tragaju za licima bez obzira na uslove dana i noći.

- U toku dana pretražujemo pretežno akvatoriju Dunava od Pančevačkog mosta do nekih par kilometara ispod Pančevačkog mosta, gde se sumnja da se dogodila nesreća - navodi Kostić.

Renato Grbić, ugostitelj sa Ade Huje koji je iz Dunava spasio mnoge ljude, kaže da je već sutradan ujutru došla porodica jednog od nestalih momaka.

- Sa njegovim zetom sam bio u čamcu, moj brat je bio sa njegovim prijateljem, išli smo dole prema Pančevu, negde dole do ispod Višnjice smo se sreli sa momcima koji su iz Pančeva prelazili ovamo, pretraživali smo taj teren, tako da smo praktično zatvorili tu levu obalu Dunava - dodaje Grbić.

 

 

 

Grbić upozorava da se nikada ne ide kada su tako jaki košava i talasi.

- Uvek se ide uz samu obalu, bilo šta ako se desi vi imate šansu da se uhvatite za granu, za drvo, da isplivate do suvoga, ali oni su otišli jedno 100 metara od obale, gde su talasi mnogo jaki, jedan vas bukvalno digne i ovaj vas drugi potapa, preliva preko vas, kako i jeste bilo. Momak koji je preživeo kaže da je došao do obale i da je čuo da dozivaju upomoć i onda ih jednog trenutka više nije čuo - kaže Grbić.

Iz godine u godinu sve je više onih koji u Lučkoj kapetaniji polažu ispit za upravljanje čamcem. Prema nekim podacima, u Beogradu ima oko 12.000 evidentiranih čamaca, ali je samo polovina registrovana.

Plovilo bez valjanih dozvola, rečna policija će isključiti i kazniće onoga koji upravlja bez dozvole. Ali zakon ne zabranjuje plovidbu noću ili kada su loši vremenski uslovi.

- Sama odluka o isplovljavanju donosi se na osnovu pripreme, koja podrazumeva praćenje vremenske prognoze, uslova na vodi. Svakako ne bih preporučio izlazak na vodu u noćnim satima, jer je daleko, daleko rizičnija plovidba i nebezbednija - upozorava Miloš Kostić.

Grbić kaže da on izlazi noću, kada je miran Dunav, kada čamac može da se kontroliše.

- Ali kada je košava, tad se ne izlazi. To je preporuka da se niko ne igra sa vodom, možete jednom da pogrešite - ističe Grbić.

Kako RTS nezvanično saznaje, drugovi su u subotu čamcem otišli na izlet do Bele stene. Nakon celodnevnog druženja krenuli su ka Zemunu. Do nesreće je došlo oko 23 sata, u blizini Pančevačkog mosta.

 

 

 

Ostavite komentar