Vesti > Srbija

Rehabilitovan četnički vojvoda Nikola Kalabić, tužilaštvo najavljuje žalbu

Rešenje o rehabilitaciji ima 54 kucane strane, a sadrži izjave više svedoka i niz dokumenata

Autor: rs.n1info.com

07/08/2022 > 16:19

podeli vest:

Rehabilitovan četnički vojvoda Nikola Kalabić, tužilaštvo najavljuje žalbu
Foto: sr.wikipedia.org


Viši sud u Valjevu doneo je odluku o rehabilitaciji četničkog komandanta Nikole Kalabića. Rešenje o rehabilitaciji doneto je 5. jula, na 54 kucane strane. Tokom desetogodišnjeg postupka, Viši sud u Valjevu saslušao je više svedoka i ostvario uvid u niz dokumenata pribavljenih iz ovdašnjih istorijskih arhiva i vojnih institucija.

Zahtev za rehabilitaciju podnela je pre 10 godina Kalabićeva unuka, Valjevka Vesna Dragojlović. Prvo rešenje o rehabilitaciji Nikole Kalabića isti sud je doneo krajem aprila 2017. godine, ali je ono posle žalbe protivnika predlagača ukinuto početkom maja 2018. godine. Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Zastupnik Republike Srbije, viši javni tužilac u Valjevu će izjaviti žalbu i na poslednju odluku Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vojvode Nikole Kalabića, potvrđeno je za N1 u Višem tužilaštvu u Valjevu.

Nikola Kalabić bio je geodeta, načelnik Katastarske uprave u Valjevu i rezervni inženjerijski poručnik Jugoslovenske vojske. Tokom Drugog svetskog rata je bio komandant Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u Otadžbini i važio je za jednog od najistaknutijih Mihailovićevih oficira kome se pripisuje odgovornost za veći broj pojedinačnih i masovnih zločina koje su, širom okupirane Srbije, počinili pripadnici korpusa Gorske garde pod njegovom komandom, u kojima je ubijeno najmanje nekoliko stotina ljudi. Najpoznatiji zločini su izvršeni u kosmajskom, smederevskom i aranđelovačkom kraju tokom druge polovine 1943. i prve polovine 1944, npr. masakr u Drugovcu. Prema prihvaćenoj verziji, Kalabića su posle rata zarobili pripadnici OZNA i prihvatio je da sarađuje u operaciji hapšenja Dragoljuba Mihailovića. Njegova sudbina posle toga nije poznata.

Foto: sr.wikipedia.org

 

Okolnosti njegove smrti do danas nisu utvrđene. Godinama je vođen kao nestao, da bi na kraju, 65 godina kasnije, službeno bio proglašen mrtvim. Rešenjem Sreskog suda u Mionici od 11. novembra 1946. godine, Kalabić je proglašen narodnim neprijateljem i oduzeta mu je imovina.

Dok potomci tvrde da nema dokaza da je Kalabić odgovoran za zločine, te da će sud na osnovu dokaza “razotkriti gnusne laži koje su o njemu širili komunisti“, Jelena Đureinović navodi da dokumentacija i prepiske iz perioda rata potvrđuju njegovu odgovornost za tzv. čišćenja komunista, teror, pljačke, premlaćivanje i pokolj nad civilima u Srbiji, prenosi Danas.

Ostavite komentar