Vesti > Srbija

Da li SVEŠTENICI plaćaju POREZE I DOPRINOSE? Evo šta kaže protojerej-stavrofor dr VELIBOR DŽOMIĆ

Sveštenici ne primaju platu, a minimalni iznos za sveštenike uplaćuje država iz budžeta

Izvor: K1info

17/03/2023 > 08:19

podeli vest:

Da li SVEŠTENICI plaćaju POREZE I DOPRINOSE? Evo šta kaže protojerej-stavrofor dr VELIBOR DŽOMIĆ
Foto: K1 screenshot

Zašto nas je iznenadilo obaveštenje Poreske uprave da su sveštenicima upućena rešenja po osnovu doprinosa za penzijsko,  invalidsko i zdravstveno osiguranje za tekuću godinu? Ko je do sada plaćao doprinose za sveštenike i verske službenike? To su u emisiji „Mi danas“ na televiziji K1 bila pitanja za sveštenika Srpske pravoslavne crkve, protojereja-stavrofora dr Velibora Džomića.

Kako je kazao, ta pitanja trebalo bi da postavljaju sveštenici medijima i javnosti, ali da je očigledno to još uvek velika nepoznanica koju treba razjasniti.

- To nije nova tema, ali široj javnosti jeste nepoznata. Sigurno je da je tema zanimljiva i da je važna, i javnost o tome treba sve da zna. To se ne odnosi samo na sveštenike Srpske pravoslavne crkve u Republici Srbiji, već i na sve sveštenike i verske službenike u našoj zemlji. U pitanju su tradicionalne crkve i verske zajednice, one koje imaju tradicionalno utemeljenje i kontinuitet i verskog i pravnog subjektiviteta, i koje deluju u skladu sa pravnim poretkom Republike Srbije. U tom smislu mogli ste da pozovete i nekog rimokatoličkog sveštenika, rabina ili islamskog imama. Jedina razlika bila bi u tome kako smo obučeni - kazao je Džomić u emisiji.

Sveštenici svrstani u kategoriju lica koja obavljaju samostalnu delatnost 

Istakao je da su zakonska rešenja opšta i Srbija je kao uređena država to pitanje uredila na način koji je primeren zakonskim i podzakonskim aktima.

- Kada je reč o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, stvar je specifičnija zbog toga što ona deluje u više različitih država i više pravnih poredaka – i u Australiji, i u Americi, u mnogim državama EU, novonastalim državama na razvalinama bivše Jugoslavije... Sve su to različiti pravni sistemi. Ona je isti subjekt prava u svim državama ali su ti pravni akti različiti. Meni je kao čoveku, svešteniku i pravniku koji se bavi crkvenim pravom, problematično u ovom zakonskom rešenju to što su sveštenici i verski službenici svrstani u kategoriju lica koja obavljaju samostalnu delatnost. Crkva i verske zajednice su ustavna kategorija, i otkad postoji moderna srpska državnost svi srpski ustavi prepoznaju ili crkvu ili verske zajednice, ili veru ili veroispovest... Tako da su to sui generis društvene institucije i pravna lica koja vrše jednu uzvišenu, duhovnu misiju u konkretnom društvu i pravnom poretku - istakao je protojerej- stavrofor.

 

Dr Velibor Džomić na K1 televiziji kazao je da je i poljoprivrednik svrstan u samostalnu delatnost.

- Ali, on sam obavlja poljoprivrednu aktivnost na sopstvenom imanju koje je kupio ili nasledio. Obućar se sam odluči da ima svoju obućarsku radnju i sam radi. Ali ja kao sveštenik ne idem u svoju parohiju ili u svoju crkvu da služim sam tako što mi to padne na pamet, nego po blagoslovu nadležnih crkvenih vlasti, a to su pre svega episkopi koji u skladu sa crkvenim ustavom i kanonskim pravom (kada je reč o SPC), ili šerijatskim pravom kada je reč o islamskoj zajednici ili kanonskim pravom Katoličke crkve, upućuju određena kvalifikovana lica da vrše versku službu na parohijama, župama, dženatima... To rešenje je zadržano iz komunističkog perioda i to je problematično. Pre Drugog svetskog rata nije ni bilo penzija za sveštenike. To pitanje nije bilo uređivano. Sveštenik kada postaje sveštenik u pravoslavnoj crkvi on čuje od episkopa: Sveštenik si doveka po činu Melhisedekovom. Ta služba ne prestaje sa penzionisanjem u radno-pravnom smislu, sveštenik ostaje sveštenik.

Sveštenici nemaju plate, istakao je dr Velibor Džomić.

- Ko oltaru služi, od oltara i živi. Živi tako što verni narod ima svoje duhovne potrebe i prema mogućnostima daje ono što je blagosloveno za tu sveštenu službu. Nije to profano rečeno plaćanje, to se ne plaća. Nego je to dodatna žrtva za blagoslov porodici, za pokoj duše preminulog... Kada je reč o prinadležnostima sveštenika one su regulisane tako da gde ima vernog naroda i organizovanog crkvenog života, i gde postoji mogućnost da se organizuje parohijska zajednica kojoj predstoji sveštenik u liturgijskom, bogoslužbenom smislu, onda oni njega faktički i izdržavaju - objasnio je sveštenik SPC .

Praksa drugih zemalja

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve, protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, kazao je u emisiji „Mi danas“ da postoje države u EU gde crkve i verske zajednice imaju status javno- pravnih lica pa dobijaju čak i određene poreske olakšice u smislu darodavaca.

- Recimo, u anglosaksonskom pravu one su i charity organizacije pa se one koje vrše tu vrstu prilaganja određenih sredstava oslobađaju državnih poreza, odnosno, umanjuje im se porez kao osnovica i to ne samo za verske aktivnosti već i za sportske, humanitarne, kulturne... To su lepi modeli. Bilo bi dobro da se otvori jedna zdrava diskusija koja bi išla u pravcu produbljivanja saradnje. 

Minimalni iznos za sveštenike uplaćuje država iz budžeta

Dr Džomić kazao je da je Republika Srbija još 2012. donela uredbu po kojoj je prihvatila na sebe, u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama i u skladu sa Zakonom o PIO i zdravstvenom osiguranju, obavezu da minimalni iznos za sveštenike uplaćuje iz budžeta.

- Ne samo za sveštenike Srpske pravoslavne crkve, već i za sve druge. Glavna je tema u javnosti da SPC ne plaća porez i da je izuzeta od poreza, a to što važi za SPC isto važi u skladu sa zakonskim propisima i za druge verske zajednice. Ali se nažalost kod nas vodi kampanja, posebno protiv SPC, sa potpuno netačnim premisama i sa negativnim ciljevima. Ne ide im dobro jer to što rade nije u istini. Naravno da treba uvek da se čuje kritička i slobodna reč građana, javnosti i medija, ali mora biti utemeljena i argumentovana. Mi nismo sveci i bezgrešni. Otvoreni smo da čujemo svaku konstruktivnu kritiku ili uputstvo, pa je li Bog dao da to čujemo - kazao je sveštenik SPC.

Foto: Pixabay.com

 

- Šta bi bilo kada bih otvorio pitanje izgubljene dobiti? Prihoda ili imovine koje je neko zaveštao crkvi: zadužbine, imovine koja je oduzimana decenijama? Još nije završen proces restitucije.

Kolike su penzije sveštenika?

Dr Velibor Džomić je rekao da je pozvao sveštenike poznate javnosti i proverio kolike su im penzije.

- Verujte da sam se iznenadio. Čuvenom poznatom protojereju-stavroforu Petru Lukiću koji je nekoliko decenija bio starešina Saborne crkve u Beogradu, čuvenom proti Peri, penzija je 32.205 dinara zaključno za februarom 2023. Poslao mi je izvod iz banke. Prota Savo Jović, glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda i doktor nauka, koji je deo svoje službe kao mlad obavio u BiH, a onda su ga osamdesetih godina komunisti na pravdi Boga zatvorili na pet godina u zatvoru u Zenici, ima penziju iznosi 30.857 dinara u Republici Srbiji i 30 konvertabilnih maraka u Republici Srpskoj. Jedan od najboljih pojaca SPC, đakon Radomir Perčević koji je i profesor na Bogoslovskom fakultetu, ima penziju od 38.000 dinara.

Visina penzije se, prema zakonu, određuje na osnovu doprinosa.

- Ali, mi smo preturili ovde nekoliko pravnih i ekonomskih sistema, i načini obračuna su bili razni. Ja sam dugo bio sveštenik u Crnoj Gori. Mi nismo mogli tamo ništa da ostvarimo, ne samo pravo na penzijsko i zdravstveno osiguranje, već ni pravo na boravak, jer nismo bili državljani. Onda se desio slučaj da sveštenici koji su tamo od osamdesetih godina nisu bili prepoznati u informacionom sistemu Poreske uprave kako bi mogli da uplate doprinose. Za tu službu, koja je prepoznata po zakonu kao samostalna delatnost, rešenja glase na to lice sa njegovim matičnim brojem ali kada neko izvrši uplatu, onda taj iznos ide na Mitropoliju crnogorsko-primorsku ili islamsku zajednicu, ili nadbiskupiju. U Crnoj Gori je još gore sve uređeno nego kod
nas -
 kazao je Džomić.

Sveštenička služba da bude specifična

Dr Velibor Džomić je rekao da je u Srbiji neophodno da se ovo rešenje unapredi u tom smislu da se sveštenička služba prepozna kao posebna, specifična služba.

- Što ona i jeste. Ona je od značaja za građane, za društvo i za samu državu, jer vršimo javna ovlašćenja u školama gde se predaje verska nastava, u oružanim snagama (u vojsci). Postoji dobro rešenje da taj minimalni deo država nastavi da daje, isto za sve, ali da se pruži zakonska mogućnost da se to proširi u skladu sa stepenom obrazovanja. Skoro svi sveštenici, naročito mlađi, dolaze u parohije sa završenim fakultetom. Neko ko ima visoku stručnu spremu ostvaruje prava kao da je fizički radnik ili poljoproivrednik. Nije dostojan odnos te službe i te diplome - zaključio je sveštenik SPC u emisiji „Mi danas“.

 

 

 

Ostavite komentar