Vesti > Srbija

SNEG OKOVAO zapadnu Srbiju: Prijepolje i Bajina Bašta BEZ STRUJE, sela ZAVEJANA, železnica NE RADI

Deonica između stanica Užice i Prijepolje trenutno je u prekidu, jer je zbog vremenskih nepogoda oštećena kontaktna mreža

Izvor: K1info/Tanjug

27/02/2023 > 09:51

podeli vest:

SNEG OKOVAO zapadnu Srbiju: Prijepolje i Bajina Bašta BEZ STRUJE, sela ZAVEJANA, železnica NE RADI
Foto: RINA


Tokom noći u većem delu Srbiju sneg je pao neprestano, što je donelo velike probleme u gradovima i selima zapadne Srbije.

Bez struje su celu noć bili stanovnici Prijepolja i Bajine Bašte, a ništa bolja situacija nije ni u Novoj Varoši, gde su gotovo sva sela zavejana.

Sneg koji je od juče popodne padao u novovaroškom kraju, izazvao je brojne probleme u snabdevanju električnom energijom u selima na nižoj nadmorskoj visini.

- U selima Bistrica, Radijevići, Rutoši, u delu Draglice i Negbine, struje nema od noćas. Tu je padao mokar sneg i opteretio niskonaponsku mrežu, dok je u selima na višoj nadmorskoj visini padao suv sneg i tu nije bilo problema - rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Prema njegovim rečima, snega u samom gradu ima u visini od 35 centimetara, u prigradskim naseljima oko pola metra, dok je na planinama snežni pokrivač na pojedinim mestima oko dva metra.

- Skoro sva sela su bila zavejana, jedino je prohodno u selima koja su vezana za magistralni put - rekao je Vasiljević.

On je istakao da su sve nadležne službe na terenu i da su krenule u raščišćavanje seoskih puteva.

Na čitavoj teritoriji zapadne Srbije sneg je noćas napravio ogromne probleme, kako na putevima, tako i na elektro mreži.

Foto: Tanjug/Jovan Nikolić

 

Na celoj teritoriji opštine Prijepolje nema struje usled kvara na glavnom dalekovodu, rekao je Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

- Ekipe su na terenu i uklanjaju se kvarovi, kojih je zaista dosta. Putevi prvog prioriteta su očišćeni, zahvaljujući brzoj intervenciji svih koji su odmah po davanju naloga izašli na teren - istakao je Popadić.

Foto: Tanjug/Jovan Nikolić

 

I Bajina Bašta je celu noć bila bez električne energije, a tek u jutarnjim satima struja je došla u gradsko područje.

- Glavni putevi su prohodni, dok meštani čiste seoske puteve, ali smo napravili plan da u toku dana očistimo sve. Od teškog i vlažnog snega oboren je veliki broj stabala - rekla je Vesna Đurić, predsednica opštine Bajina Bašta. 

U prekidu voz Užice-Prijepolje

Železnički saobraćaj na deonici barske pruge između stanica Užice i Prijepolje trenutno je u prekidu, jer je zbog vremenskih nepogoda tokom noći i jutra oštećena kontaktna mreža i železnička infrastruktura na ovom delu pruge.

Na deonici barske pruge Prijepolje - Bistrica na Limu na prugu je palo drveće koje je jako nevreme oborilo, dok je jednoj deonici pokidana kontaktna mreža, saopštila je "Infrastrukture železnice Srbije". Velike vremenske nepogode i oštećenje železničke infrastrukture tokom noći su prouzrokovali i pad napona u kontaktnoj mreži.

Ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" su na terenu i rade na popravljanju kontaktne mreže na ovom delu barske pruge, kao i na uklanjanju popadalog drveća sa koloseka.  U toku je i kontrolni pregled kontaktne mreže i pruge na ovoj deonici barske pruge.

- Zbog ovih oštećenja na barskoj pruzi prouzrokovanih velikim vremenskim nepogodama, tokom noći je za putnike vozova koji saobraćaju između Beograda i Bara, između Požege i Bijelog Polja organizovan autobuski prevoz. U putničkom železničkom saobraćaju na barskoj pruzi zbog ovoga se tokom dana mogu očekivati kašnjenja vozova i poremećaji u funkcionisanju saobraćaja - saopštila je "Infrastrukture železnice Srbije".

 

 

 

 

Ostavite komentar