Vesti > Srbija

LEPO VREME usred ZIME, pa je svima MILINA - a nekima, zapravo, NIJE: Evo kome u takvim danima UOPŠTE NIJE DOBRO

Iako je napolju lep i sunčan dan postoji mogućnost da se jave meteorološke reakcije koje nisu prijatne

Izvor: K1info

18/02/2023 > 13:48

podeli vest:

LEPO VREME usred ZIME, pa je svima MILINA - a nekima, zapravo, NIJE: Evo kome u takvim danima UOPŠTE NIJE DOBRO
Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORČIĆ


Iako nas uhvati milina kada je napolju sunčan dan, ovako vreme ne ide na ruku baš svima, a naročito onima koji imaju kardiovaskularne i psihičke tegobe, upozoravaju meterolozi i doktori.

Iz minusa u plus, i to za samo nekoliko dana, smeta i zdravima, a nagle promene drastično utiču na određene grupe ljudi, pa se javljaju tegobe kao što su nesanica, preznojavanje, lupanje srca, glavobolja...

Foto: RHMZ

 

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da se oprez naročito savetuje osobama sa srčanim problemima.

- Kod osetljivih osoba se mogu javiti glavobolja i poremećaj sna. Većina hroničnih bolesnika može osećati uobičajene tegobe usled biometeorološke situacije. Oprez se savetuje asmatičarima. Kod meteoropata su očekivani reumatski bolovi i neraspoloženje. Pažnja se preporučuje svim učesnicima u saobraćaju - navode na sajtu RHMZ. 

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Da građani i te kako osećaju da se vreme menja kaže za K1 info doktorka opšte prakse Branka Grujić.

- Organizam nema dovoljno vremena da se prilagodi ovim temperaturama, a nagli prelazak iz zime u proleće sa temperaturom koja iz minusa za nekoliko dana ode na plus dovodi do pada krvnog pritiska. Srce brže počinje da radi, što posebno teško pada onima koji već imaju nizak pritisak. Pospanost, nervoza, nesanica, glavobolja, gubitak energije pogađaju uglavnom hronične bolesnike, ali i potpuno zdrave - kaže Grujić.

Ona dodaje da su zimski virusi već napunili čekaonice u domovima zdravlja, ali da se očekuje da će se tek "raširiti".

- Kada je napolju lepo vreme, ljudi krenu da se druže i okupljaju što dovodi do širenja virusa i akutnih infekcija. Savet je da, ko može, što više vremena provodi napolju, a preporučuju se i šetnje u prirodi kao i što više uzimanje tečnosti. Takođe, preporučujem i što više odmora i kvalitetnog sna, jer i to može donekle zavarati i olakšati tegobe koje su došle sa naglim promenama teperatura - kaže doktorka. 

 

 

Ostavite komentar