Vesti > Srbija

LOPOVI usporili BRZI VOZ: Zbog krađe delova na pruzi, "Soko" ide samo 30 kilometara na čas

Infrastruktura železnice Srbije očekuje i traži efikasnu akciju nadležnih državnih organa, otkrivanje i hvatanje kradljivaca

Izvor: K1info/Tanjug

08/02/2023 > 11:46

podeli vest:

LOPOVI usporili BRZI VOZ: Zbog krađe delova na pruzi, "Soko" ide samo 30 kilometara na čas
Foto: Tanjug/Boško Bunuševac


Zbog nove krađe delova kontaktne mreže na delu brze pruge između Nove Pazove i Stare Pazove, Infrastruktura železnica Srbije ponovo je od danas prinuđena da na ovoj deonici uvede lagane vožnje i smanji brzinu putničkih vozova.

Tako, umesto 200 kilometara na sat, na ovom delu brze pruge Beograd -  Novi Sad, putnički vozovi će saobraćati brzinom od svega 30 kilometara na sat, saopštilo je to preduzeće.

Očekuje se da će zbog ovoga doći do poremećaja u funkcionisanju putničkog železničkog saobraćaja između Beograda i Novog Sada.

Ovakvim krađama direktno se ugrožavaju životi ljudi i bezbednost železničkog saobraćaja, uništava železnička imovina,  upozorava Infrastruktura železnice Srbije i ističe da se tako nanosi i  ogromna materijalna šteta.

Infrastruktura železnice Srbije zato očekuje i traži efikasnu i odlučnu akciju nadležnih državnih organa, otkrivanje i hvatanje kradljivaca železničke opreme u najkraćem roku i njihovo najoštrije kažnjavanje.

Krađa delova kontaktne mreže otkrivena je jutros, prilikom redovnog obilaska brze pruge radnika stručnih službi Infrastrukture železnice Srbije i pripadnika MUP-a.

Foto: srbijavoz.rs

 

Između Nove Pazove i Stare Pazove ukradeno je ukupno sedam čvrstih tačaka, koje služe da obezbede stabilnost zateznog polja kontaktne mreže. 

Od toga, četiri su na kolosecima iznad brze pruge Beograd – Novi Sad, a tri na tzv. šidskim kolosecima, odnosno na pruzi Beograd - Šid.

Stručne ekipe Infrastrukture železnice Srbije nakon prolaska poslednjeg voza večeras na brzoj pruzi, krenuće sa zamenom čvrstih tačaka.

Infrastruktura železnice Srbije podseća da su na meti kradljivaca čvrste tačke kontaktne mreže, koje su napravljene od nosećeg užeta i služe da obezbede stabilnost jednog zateznog polja kontaktne mreže, koje je dugo oko 1.600 metara. 

Te čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti, a  lopovi ih kradu dok su pod ovako visokim naponom, napominju  iz Infrastrukture železnica Srbije.

To preduzeće se izvinjava putnicima i korisnicima usluga zbog mogućih poremećaja u funkcionisanju saobraćaja na brzoj pruzi zbog krađe delova i opreme kontaktne mreže i železničke infrastrukture.

 


 

 

Ostavite komentar

Maja

Eto gde treba da se postavljaju kamere, pa ne samo da cete videti kad se desi kradja, nego i ko je ukrao delove i ugrozavao bezbednost ljudi, a ne po ulicama gradova.

09.02.2023 08:12