Vesti > Srbija

NJIMA ĆE BITI ISPUNJEN SAN: Do sada se u Srbiji 350 žena PRIJAVILO za VTO materijalom iz inostranstva

Žene moraju da pokrenu uslugu preko portala eUprava i da prođu komisiju za vantelesnu oplodnju u zdravstvenoj ustanovi

Izvor: K1info/Tanjug

07/01/2023 > 18:06

podeli vest:

NJIMA ĆE BITI ISPUNJEN SAN: Do sada se u Srbiji 350 žena PRIJAVILO za VTO materijalom iz inostranstva
Foto: Pixabay.com


U Srbiji se do sada za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva do sada se prijavilo oko 350 žena, a zainteresovanim parovima trenutno je na raspolaganju materijal iz banaka u Španiji i Danskoj, rečeno je u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Prijave za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom počele su 8. decembra telefonskim putem, a od 10. decembra prijava je moguća isključivo preko portala eUprava, gde parovi mogu i da zakažu pregled kod lekara.

Doktorka Ivana Đunisijević iz RFZO je rekla da je sve počelo 2017. godine, kada je u našoj zemlji stupio na snagu zakon koji reguliše ovaj vid vantelesne oplodnje, posle čega je formirana Nacionalna banka za reproduktivne ćelije, tkiva i embrione u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ona je rekla da je od osnivanja te banke 2019. godine mali broj ljudi bio zainteresovan da donira svoj reproduktivni materijal, zbog čega je odlučeno da se sklope ugovori sa bankama u inostranstvu, kako bi parovi mogli da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji u našoj zemlji.

- Skoro da nije bilo reproduktivnog materijala u Nacionalnoj banci, pa je država omogućila da se u Srbiji rade postupci vantelesne oplodnje sa darovanim reproduktivnim ćelijama - rekla je Đunisijević.

Podsetila je da su zaključeni ugovori sa bankama iz Španije i Danske i dodala da su u toku pregovori sa još nekim bankama u inostranstvu. Troškove celokupnog procesa vantelesne oplodnje za žene starosti do 45 godina snosi država, dok žene starije dobi postupak finansiraju same, objasnila je Đunisijević.

- Država je omogućila da se ceo postupak radi na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i nabavka materijala i uvoz, a sam postupak vantelesne oplodnje pokriva RFZO - rekla je ona.

Ona dodaje da žene moraju da pokrenu uslugu preko portala eUprava i da prođu komisiju za vantelesnu oplodnju u zdravstvenoj ustanovi.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ivana Đunisijević

- Novina vezana za vantelesnu oplodnju sa reproduktivnim ćelijama je što žena ceo svoj status može da prati preko portala eUprave, od trenutka kada pokrene uslugu, a to znači da je zakazala pregled pred komisijom u zdravstvenoj ustanovi , do trenutka kada materijal stigne u centar za vantelesnu oplodnju gde će se raditi postupak - rekla je Đunisijević.

Ističe da za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom mogu da se prijave i žene koje imaju partnera, ali da je uslov da jedno od njih nema decu i da je taj postupak jedini način da se ostvare kao roditelji.

- Ukoliko se žena prijavljuje bez partnera uslov su godine života i da nema dete - rekla je Đunisijević.

Ona dodaje da žene i parovi koji ispunjavaju sve uslove imaju pravo na jedan uvoz reproduktivnih ćelija iz inostranstva, tri postupka vantelesne oplodnje sa uvezenim materijalom, kao i na zamrzavanje embriona.

Kada je reč o dokumentaciji koju žene i parovi moraju da prikupe kako bi ušli u ovaj postupak, Đunisijević podseća da je ona dostupna na sajtu RFZO i upozorava da je neophodno da sve bude prikupljeno pre nego što izađu pred komisiju za vantelesnu oplodnju.

 

 

Ostavite komentar