Vesti > Srbija

Režim FINANSIRANJA javnih servisa se PRODUŽAVA do kraja 2023. godine

RTS i RTV obavljaju delatnost koja je od javnog interesa, a ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda zato što nisu komercijalne televizije

Izvor: K1info/Tanjug

26/12/2022 > 22:02

podeli vest:

Režim FINANSIRANJA javnih servisa se PRODUŽAVA do kraja 2023. godine
Foto: Pixabay.com


Skupština Srbije usvojila je večeras zakone kojima je predviđeno da se produži režim finansiranja RTS i RTV kao javnih medijskih servisa u Srbiji za još godinu dana, odnosno do 31.decembra 2023.

To je u raspravi rekao ministar ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, predstavljajući dopune Zakona o javnom medijskih servisima i izmene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni servis.

- Zakonom o javnim medijskim servisima propisano je da se RTS i RTV finansiraju jednim delom iz budžeta Srbije, jednim delom od naplate taksi, zatim iz komercijalnih prihoda i drugih izvora - podsetio je ministar.

Imajući u vidu činjenicu da RTS i RTV obavljaju delatnost koja je od javnog interesa, a da ne mogu sami da obezbede dovoljno prihoda zato što nisu komercijalne televizije, vlada je, prema rečima Martinovića, predložila skupštini da se režim finansiranja koji podrazumeva dotacije iz budžeta Srbije i način naplate takse preko računa za utrošenu eletrkčnu energiju produži za još godinu dana.

 

 

Ostavite komentar