Vesti > Srbija

Među 10 NAJVIŠIH na svetu: Beogradski aerodrom posle 60 godina dobio NOVI TORANJ kontrole letenja

Vrednost investicija u građevinskom delu iznosila je 18,8 miliona evra, a vrednost ugrađene najmodernije opreme pet miliona evra

Izvor: K1info/Tanjug

23/12/2022 > 09:09

podeli vest:

Među 10 NAJVIŠIH na svetu: Beogradski aerodrom posle 60 godina dobio NOVI TORANJ kontrole letenja
Foto: Belgrade airport


Beogradski aerodrom Nikola Tesla i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA posle 60 godina su dobili novi kontrolni toranj.

On je ukupne površine 7.000 kvadratnih metara, visine 75 metara sa 120 kvadrata operativne sale opremljene najmodernijom opremom.

U četvrtak, u 9.37 sati preuzet je saobraćaj sa radnih mesta u novom tornju Aerodromske kontrole letenja. Posle perioda tranzicije, kontrolori letenja napustiće staru lokaciju tornja koji je uspesno radio od 1962. godine do danas.

 

Vrednost investicija u građevinskom delu iznosila je 18,8 miliona evra, a vrednost ugrađene najmodernije opreme pet miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kako je navedeno, novi toranj jedan je od najvećih u Evropi i predstavlja ponos ne samo Kontrole letenja i vazdušnog sektora, već cele Republike Srbije kao i Crne Gore pošto je SMATSA zajednička institucija dve države.

Toranj je visine 75 metara, najviši u ovom delu Evrope i među deset najviših na svetu, saopštila je SMATSA.

 

 

Ostavite komentar