Vesti > Region

Dodik PREUZEO FUNKCIJU predsednika RS - konstituisan i NOVI SAZIV Narodne skupštine

Opozicija je bojkotovala polaganje zakletve Dodika i Cvijanovićeve

Izvor: K1info/Tanjug

15/11/2022 > 17:10

podeli vest:

Dodik PREUZEO FUNKCIJU predsednika RS - konstituisan i NOVI SAZIV Narodne skupštine
Foto: Tanjug/AP


Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je danas dužnost od dosadašnje predsednice Željke Cvijanović.

Svečani čin primopredaje dužnosti održan je u Palati Republike u Banjaluci, gde je Cvijanović uručila Dodiku zastavu i Ustav RS.

Dodik i Cvijanović su potom potpisali svečanu izjavu o primopredaji dužnosti predsednika Republike Srpske, prenosi Srna.

Dodik je u obraćanju nakon primopredaje dužnosti podsetio da je treći put na ovoj funkciji i ocenio da je pred RS "izazovno vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo", dodaje RTRS.

- Funkcija predsednika nije samo operativna, već i simbolična jer u sebi nosi politički moralni i svaki drugi dignitet - naveo je Dodik.

Cvijanović, koja je novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, istakla je da je Republika Srpska stabilna, sposobna da ovlada svim procesima i očuva stabilnost i mir.

Primopredaji su prisustvovali narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici društvenog i verskog života, i diplomatskog kora.

Svečana primopredaja upriličena je pošto je Dodik položio svečanu zakletvu na konstitutivnoj sednici 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Foto: Printscreen youtube

 

Svečanu zakletvu na sednici je položila i Cvijanović.

U Banjaluci je ranije danas konstituisan 11. saziv Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodni poslanici, predsednik i potpredsednici Republike Srpske, kao i srpski clan Predsedništva BiH položili su zakletvu.

 

Za novog predsednika NSRS izabran je Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.

Opozicija je bojkotovala polaganje zakletve Dodika i Cvijanovićeve.

Sam početak konstitutivne sednice obeležio je i jedan incident kada je poslanik opozicione Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović pokušao da unese transparente protiv Dodika, koje mu je obezbeđenje oduzelo.

 

 

 

Ostavite komentar