Vesti > Region

Porfirije posle LITURGIJE u okviru obeležavanja 32 godine STRADANJA SRBA: "Krst Hristov je naše ime i prezime" (VIDEO)

U 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh će služiti parastos za 3.267 Srba ubijenih u srednjem Podrinju i Birču

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

06/07/2024 > 10:23

podeli vest:

Porfirije posle LITURGIJE u okviru obeležavanja 32 godine STRADANJA SRBA: "Krst Hristov je naše ime i prezime" (VIDEO)
Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ bg


U Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu počela je sveta arhijerejska liturgija koju služi patrijarh srpski Porfirije, u okviru obeležavanja 32. godišnjice stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Liturgiji prisustvuju premijer Srbije Miloš Vučević i najviši zvaničnici Republike Srpske (RS) - predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Prisutni su i ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vernika, prenosi Srna.

Liturgiji prisustvuju i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Posle Svete arhijerejske liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja i Birča.

Nakon parastosa zvaničnici će položiti cveće i vence. U Bratuncu se danas obeležava 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju. 

Za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju do sada niko nije odgovarao. 

Porfirije: Nećemo se ni milom ni silom odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas u besedi nakon liturgije u Crkvi Uspenja Presvete Bogodorice u Bratuncu da se srpski narod ni milom ni silom neće odreći svoje pravoslavne vere, sebe i svoga.

- Mi znamo šta znači krst Hristov i poći za njim i opredeliti se za njegove vrednosti. To znači i smetnju nekima koji bi hteli sebe da nametnu kao neko pravilo, da se njima pokorimo i usvojimo njihov sistem vrednosti - rekao je patrijarh nakon liturgije koju je služio u okviru obeležavanja 32. godišnjice stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju, prenosi Srna.

Patrijarh je ukazao da se srpski narod danas sabrao na svetoj liturgiji moleći se Bogu da bude jedno sa Hristom i među sobom i ne dozvoljavajući da veštačke, neispravne i nepravedne granice mogu biti nešto što je distanca među njim.

Naveo je da je pravoslavna vera od Svetog Save do danas oblikovala i izgrađivala srpski narod da bude ono što jeste, uobličila ga onako kako sebe zna i kakvog ga zna drugi svet.

- Krst Hristov je naše ime i prezime i pokazuje da smo jedno, da imamo neraskidivo jedinstvo sabirajući se na svetoj liturgiji i da ostvarujemo i potvrđujemo kroz Hrista i pravoslavnu veru - rekao je srpski patrijarh.

Istakao je da smo zato jedno ne samo onda kada živimo u okvirima jedne granice, već gde god da se nalazimo.

- Mi potvrđujemo pripadanje svetosavskom srpskom narodu, a Hrist nas spaja u jedno - rekao je Porfirije.

Liturgiji koju je služio patrijarh sa više arhijereja, prisustvovali su premijer Srbije Miloš Vučević i najviši zvaničnici Republike Srpske (RS) - predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Prisutni su bili i ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić, zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Aleksandar Goganović, ruski asmbasador u BiH Igor Kalabuhov i predstavnici Ambasade Srbije u BiH, kao i veliki broj vernika, navodi Srna.

Liturgiji su prisustvovali i načelnici opština regije Birač, predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i veliki broj građana Podrinja, ali i iz Srbije, koji su organizovano doputovali u Bratunac.

Nakon liturgije krenuće litija od hrama Uspenja Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, gde će u 12.00 časova kod centralnog spomen-krsta patrijarh služiti parastos za 3.267 Srba ubijenih pre 32 godine u srednjem Podrinju i Birču. 

Ostavite komentar