Vesti > Region

Ko je Gordana Siljanovska Davkova, ŽENA koja preti da sruši MAKEDONSKOG ŠEFA DRŽAVE?

Davkova je autor stotine naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/04/2024 > 14:42

podeli vest:

Ko je Gordana Siljanovska Davkova, ŽENA koja preti da sruši MAKEDONSKOG ŠEFA DRŽAVE?
Foto: youtube printscreen/ Gordana Siljanovska Davkova/instagram printscreen hristijan_mickoski


Gordana Siljanovska Davkova je u prvom krugu osvojila dvostruko više glasova od svog glavnog protivkandidata, od kojeg je poražena u drugom krugu prethodnih predsedničkih izbora 2019. godine.

U drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji plasirali su se kandidat opozicione VMRO DPMNE Gordana Siljanovska Davkova i kandidat vladajućeg SDSM, dosadašnji predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, objavila je Državna izborna komisija (DIK).

Kandidat najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji Gordana Siljanovska-Davkova, koja je u prvom izbornom krugu za predsednika Severne Makedonije osvojila više od 40 odsto glasova, pravnica je i univerzitetski profesor.

Foto: youtube printscreen/ Gordana Siljanovska Davkova/instagram printscreen hristijan_mickoski

 

Redovni profesor postala je 2004. Bila je član Ustavne komisije Sobranja Republike Makedonije (1990–1992) i ministar bez portfelja u prvom kabinetu Branka Crvenkovskog (1992–1994). Bila je ekspert UN i potpredsednik Nezavisne grupe za lokalnu samoupravu Saveta Evrope. Bila je i član Venecijanske komisije.

Autor je stotine naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

U periodu 2017–2018, kao javna ličnost, protivila se usvajanju zakona o proširenju albanskog jezika. Na konferenciji VMRO-DPMNE u Strugi, predložena je kao kandidat stranke na predsedničkim izborima 2019. godine. Nakon nominacije, tada je obećala da će, ako pobedi, pokrenuti drugi referendum i vratiti staro ime zemlji.

Najavila je da će (ako bude izabrana za predsednicu) sarađivati sa strankom koja ju je predložila, ali i sa opozicijom, sa nevladinim organizacijama, sa medijima.

- Uveravam vas da ću se truditi svaki dan da dokažem da sam tamo ne zbog svoje političke karijere, već zbog Makedonije - rekla je kandidatkinja makedonske konzervativne opozicione partije VMRO DPMNE.

Dodala je da će se se u drugom krugu izbora ponašati sa dužnim poštovanjem prema onome sa kim će morati da se takmiči.

- Naravno očekujem isti takav odnos. Mislim da ne treba da bacamo senku na ovo što se danas desilo, treba da inspirišemo građane, da ih ubedimo da vredi izaći na izbore, da čuju da smo ponosni, posebno na građane, a bez građana nema gorde (ponosne) Makedonije - rekla je Gordana Siljanovska Davkova.

Foto: Shutterstock

 

Pendarovski priznao da je iznenađen velikim razlikom

Izborni zvaničnici navode da je izlaznost u prvom krugu bila oko 49 odsto, što je za osam procenata više nego pre pet godina.

Pravo glasa, uključujući i Makedonci u dijaspori, imalo je oko 1,8 miliona ljudi. Na izbore je izašlo više od 810.000 birača na ukupno 3.480 glasačkih mesta.

Na dan drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji će biti održano i glasanje za parlament.

Pendarovski je priznao da je iznenađen velikim razlikom.

- Očekivali smo manju razliku, ali sutra je novi dan. Krećemo od početka“. Moj zadatak je da promovišem koncept u koji verujem: državu koja nije izolovana i koja je integrisana u Evropu - rekao je Pendarovski novinarima.

Ostavite komentar