Vesti > Region

Federacija BIH: Posle štrajka u rudnicima UGLJA direktori požurili da KAŽU - novčana pomoć i za rudare

Rudari širom BIH okončali su štrajk pošto im je obećano da će i oni dobiti jednokratnu pomoć

Izvor: K1info/Tanjug

29/09/2022 > 18:26 >> 20:41

podeli vest:

Federacija BIH: Posle štrajka u rudnicima UGLJA direktori požurili da KAŽU - novčana pomoć i za rudare
Foto: YouTube screenshot


U jeku energetske krize kada je ugalj sve traženiji u Federaciji BIH štrajkovali su rudari u više rudnika izrevoltirani potezom rukovodstva. 

Rudari rudnika u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH vraćaju se u jame, pošto su direktori njihovih društava kasno popodne počeli da potpisuju odluke o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 750 konvertibilnih maraka, prenosi Klix.ba.

Rudari većine rudnika iz koncerna Elektroprivrede BiH iz druge smene odbili su da siđu u jame, revoltirani odlukom tog državnog preduzeća o isplati jednokratnih naknada u iznosi od 750 konvertibilnih maraka (375 evra) za svoje zaposlene, ali ne i za rudare.

Tokom popodneva u više rudnika u Federaciji BIH radnici su najavili da ni treća smena neće sići u jame.

Nedugo posle toga, Elektroprivreda BiH je uputila predloge direktorima rudnika da naprave odluke o isplati istih naknada i za rudare, što je u kasnim poslepodnevnim satima sprovedeno u delo.

Među prvima su odluku u pisanoj formi dobili radnici Rudnika uglja Kreka.

Taj dokument su potpisali direktor rudnika Adil Bašić i Hasan Bleković.

- Kada je reč o Rudniku uglja Kreka, svi rudari su na svojim radnim mestima, odluke Elektroprivrede BiH, ali i rudnika su stavljene na oglasne ploče, tako da više nemamo razloga da budemo u radničkoj neposlušnosti. Ovo je dokaz da rudari hoće i žele da rade, ali ne žele da budu poniženi - rekao je za Klix.ba predsednik Sindikalne organizacije Kreke Zuhdija Tokić.

Isti procesi se odvijaju i u ostalim rudnicima koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, a rudari će jednokratnu pomoć dobiti u oktobru, uz septembarsku platu.

Podsećamo da je potražnja za ugljem u regionu povećana. 

 

 

 

Ostavite komentar