Vesti > Region

Miting u Banja Luci: Često smo meta SVETSKIH MOĆNIKA iako se zalažemo za POŠTOVANJE Dejtonskog sporazuma

Građani iz cele Republike Srpske pristigli su u Banjaluku na Trg Krajine na veliki narodni miting "Srpska te zove"

Izvor: K1info

18/04/2024 > 18:13 >> 20:03

podeli vest:

Miting u Banja Luci: Često smo meta SVETSKIH MOĆNIKA iako se zalažemo za POŠTOVANJE Dejtonskog sporazuma
Foto: Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja


Miting, sa kojeg će jasno biti poručeno da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti, ma gde i kakve odluke donosili, održava se večeras u Banja Luci.

Povod za okupljanje je rezolucija o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u maju u Generalnoj skupštini UN. 

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je sa skupa da je Srbija uvek za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i da su Srbi uvek meta besomučnih laži svetkih moćnika.

–  Što bude teže, to ćemo mi Srbi biti bliži – poručila je Brnabićeva.

Dodik: Smeta im što Srpska opstaje 30 godina

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio da ne želi da bude u istoj državi sa onima koji Srbe smatraju genoicidnim narodom, a posebno je pozdravio zvaničnike Srbije i prijatelje Srpske.

- Srebrenica pripada Srpskoj, a Srbi dobro stoje. Strancima smeta što im pokazujemo koliko možemo i što opstajemo 30 godina u gotovo nemogućim okolnostima. Mi smo narod koji se voli i osjeća – poručio je Dodik.

 

Foto: tanjug

 

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović kaže da nema male tragedije.

–  Sve majke i očevi isto tuguju. Neće nama niko uzeti Republiku Srpsku zato što je ona izraz volje ovog naroda i politička bitka – kazala je Cvijanovićeva.

Foto: Tanjug/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

 

Cvijanovićeva je podsetila da je Kristijan Šmit htio da prekraja nastavni plan i program.

- Nećeš intervenisati. Naši nastavni programi su naši i srpska deca neće učiti da je Naser Orić bio ratni heroj – rekla je Cvijanovićeva i dodala da najveća odvajanja i „dvije škole pod jednim krovom“ imamo u obrazovnom sistemu u BiH, a ne u Republici Srpskoj.

 

Foto: tanjug

 

Prisutnima se obratio i predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić koji je na mitingu podsetio na zločine Nasera Orića i mnogih drugih neosuđenih ratnih zločinaca koji su izvršili zločine nad Srbima. Za kompletno Podrinje je osuđeno 16 ratnih zločinaca muslimana, a samo 5 je osuđeno, prenose Novosti.

- Iz dana u dan slušam o lošem odnosu prema našim žrtvama. Sveta obaveza svakog Srbina je da čuvamo naša stradanja. Zaborav ubija brže od metka, a mi moramo podsjećati na stradanja Srba – poručio je Kojić.

Milica Đurđević Stamenkovski: Srbija je uz Srpsku kad je najteže!

Predsednica Srpske stranke iz Srbije poručila je sa mitinga: 

Kakvi bismo mi bili Srbi kad ne bismo bili uz braću Srbe kad je najteže – zapitala je Stamenkovski.

Kako kaže, zloglasna Rezolucija o Srebrenici je dokument iza kojeg najglasnije stoji Nemačka koja ima u svojoj istoriji najsurovije elemente genocida, a i Velika Britanija koja se obračunavala sa čitavim narodima.

Foto: Tanjug/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

 

Rezolucija je inicirana od strane onih koji treba da preispitaju svoju prošlost, a kopaju po našoj. Žele da potkopaju naše vrednosti, da iskompromituju Srpsku koja je počivala na temljima mira i suživota – kazala je Stamenkovski.

- Republika Srpska nije rezultat genocida nego čin odbrane od genocida u Jasenovcu, Prebilovcu, Podgradcima i mnogobrojnim stratištima, poručila je.

Velikom narodnom mitingu prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Vlade Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, senator Srpske Aleksandar Vulin.

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas da Srpska ne da svoje, neće tuđe i da je sto puta jača nego se to čini.

Srpska je mnogo jača nego što se čini 

Stevandić je na narodnom mitingu "Srpska te zove" na prepunom banjalučkom Trgu Krajina poručio da se ovako veliki broj ljudi na ovom istom mestu okupio i pre 34 godine, kada su odlučili da se Srbima ne ponovi Jasenovac, Jadovno, Stara Gradiška, da nam, kako je rekao, episkopa ne zakolju i bace u jamu.

- Ali sve to ogorčenje i bol od nas nije napravilo neljude. Niste čuli sa ovog mesta nijednu ružnu reč za Bošnjake i Hrvate. To je veličina našeg naroda, mi znamo da cenimo tuđe suze - poručio je Stevandić.

Mi, kazao je, znamo koja je odgovornost na nama da sačuvamo Srpsku kao državu mira. 

- Svi koji su za mir i koji vole svoju decu su dobrodošli i Srpska im je otvorila vrata i oni su nama. Ali niste dobrodošli ako ne želite mir i ako želite Srpsku da proglasite genocidnom, da nas kažnjavate, a naciste nagrađujete - rekao je Stevandić.

U našem srcu, istakao je, nema mržnje, ništa ne osvajamo, niti pretimo, ali u našem srcu nema ni straha.

On je zahvalio svima koji su večeras došli na Trg Krajina, ali je zahvalio i onima koji nisu hteli da dođu.

- Njih se ne odričemo, doćiće sutra. Srpska se nikog ne boji... vlast narod, teritorija, institucije, odgovornost i postupanje po zakonu...Ne damo svoje, nećemo tuđe, najjači smo danas šta god mislili o nama, Srpska je sto puta jača nego vam se čini. Do pobede ostajemo složni nesalomivi i jedinstveni - poručio je Stevandić.

Siniša Vidović, zamenik predsednika Ujedinjene Srpske, oglasio se povodom mitinga "Srpska te zove" koji se održava danas u Banjaluci.

 

- Svaki Srbin i patriota koji ima osjećaj za Republiku Srpsku biće danas sa svima nama na mitingu... Oni koji neće doći pokazuju da su isti kao i oni koji 1992. Nisu imali osjećaj da se oštre noževi protiv srpskog naroda, nego su se ponašali u skladu sa bratstvom i jedinstvom. Tada su  zatvorili oči i pred onim što nam se dešavalo u istoriji ranije poput Jasenovca i drugih stratišta i pred očiglednim zlom koje nam se spremalo - rekao je Vidović.

Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja

 

 

Inače, Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je ranije danas Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Skupština je usvojila i zaključke u vezi sa Izveštajem Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine u kojima se, pored ostalog, potvrđuje da je termin "genocid" za Srebrenicu netačan i da se ne može prihvatiti.

Građani su na miting pristigli organizovano autobusima iz Trebinja, Bratunca, Vlasenice, Prijedora, Doboja...

 

Ostavite komentar