Vesti > Region

Ministarstvo želi da podstakne Crnogorce: OČEVIMA 10 plaćenih RADNIH dana i 2 meseca ODSUSTVA zbog ROĐENJA deteta

Sve izmene ovog zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

31/03/2024 > 22:45

podeli vest:

Ministarstvo želi da podstakne Crnogorce: OČEVIMA 10 plaćenih RADNIH dana i 2 meseca ODSUSTVA zbog ROĐENJA deteta
Foto: Pixabay.com


Očevi u Crnoj Gori ubuduće bi posle rođenja deteta, kako je predviđeno izmenama Zakona o radu te države, imali pravo na 10 plaćenih radnih dana i dva meseca roditeljskog odsustva s posla, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva rada.

Ove novine imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odstustvo posle rođenja deteta, prenosi RTCG.

- Izmenama zakona o radu biće propisano plaćeno odsustvo s rada za očeve po rođenju detata u trajanju 10 radnih dana, kao i minimalno razdoblje roditeljskog odustva u trajanju od dva meseca, koje se neće biti moguće preneti s jednog roditelja na drugog - navela je Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

RTCG navodi da će izmenama Zakona o radu rad od kuće ubuduće biti preciznije definisan i usklađen sa evropskim standardima, a jedna od novina je i to da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi opremu i sredstva za rad od kuće.

- Institut rada van prostorije poslodavca je dobrovoljan i zaposleni, ukoliko ne prihvate da poslove ne obavljaju na taj način, neće trpeti štetne posljedice - objašnjava Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Sve izmene ovog zakona na javnoj su raspravi do 1. aprila.
 

Ostavite komentar