Vesti > Region

UOČI IZBORA VRUĆE NA HRVATSKOJ POLITIČKOJ SCENI: PLENKOVIĆ odgovorio prvom čoveku DRŽAVE, a sve se vrti oko Markića

Plenković je naveo da je Markić svojim rezultatima i profesionalnošću opravdao ponovljeno poverenje na čelu SOA-e

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

13/03/2024 > 10:05

podeli vest:

UOČI IZBORA VRUĆE NA HRVATSKOJ POLITIČKOJ SCENI: PLENKOVIĆ odgovorio prvom čoveku DRŽAVE, a sve se vrti oko Markića
Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ nr


Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je šefu hrvatske države Zoranu Milanoviću da ostaje pri stavu, o čemu je već razgovarano, da aktuelni direktor Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Danijel Markić treba da ostane na toj funkciju u još jednom mandatu.

Milanović je, naime, pozvao juče Plenkovića da zajednički Markića, kome mandat na funkciji šefa tajne službe ističe 5. maja, zajednički predlože za v.d. direktora Agencije od 6. maja, ali ne duže od dva meseca, do izbora novog direktora.

Milanović je taj predlog Plenkoviću o Markiću uputio zbog predstojećeg raspuštanja sabora i raspisivanja parlamentarnih izbora, koji će, kako se očekuje, biti održani krajem aprila ili u maju.

- U vezi s Vašim pismom od 11. marta kojim predlažete privremeno rešenje da sadašnji direktor  SOA-e bude imenovan za vršioca dužnosti od 6. maja na rok od dva meseca, ostajem kod svog javno iznesenog stava te Vam sada, dok još nisu raspisani izbori za Hrvatski sabor, i formalno predlažem, kao trajno rešenje, Daniela Markića za direktora SOA-e - odgovorio je Plenković.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ/ nr

 

Plenković je naveo da je Markić svojim rezultatima i profesionalnošću opravdao ponovljeno poverenje na čelu SOA-e.

U odgovoru Plenkovića se navodi da je potpredsednik Vlade i ministar odbrane Ivan Anušić sa Milanovićem dogovorio izbor Tihomira Kundida za načelnika Glavnog štaba OSRH i da su oni taj predlog podržali, kao što su, kako navodi, i 2021. podržali njegov predlog imenovanja Valentina Franjića za šefa Ureda Veća za nacionalnu sigurnost.

- O predlogu ponovnog imenovanja Markića je prilikom Vašeg razgovora s Ivanom Anušićem postignut dogovor, što je on i javno potvrdio. Stoga nije jasno zašto ne poštujete postignut dogovor i sada odbijate ponuđeno trajno rešenje - naveo je, između ostalog, u odgovoru Plenković, preneli su hrvatski mediji.
 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar