Vesti > Region

HOROR VREME IZ REGIONA STIŽE I KOD NAS? Ovi predeli biće ZATRPANI SNEGOM, uz oluju najavljena i GRMLJAVINA

Veći deo Evrope i našeg područja pod uticajem je snažne ciklonske aktivnosti

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Kristina Jokić

24/02/2024 > 16:19

podeli vest:

HOROR VREME IZ REGIONA STIŽE I KOD NAS? Ovi predeli biće ZATRPANI SNEGOM, uz oluju najavljena i GRMLJAVINA
Foto: Tanjug/AP


Prvi dan vikenda doneo je i nastanak sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu, a on i više nego utiče na oblast Alpa, Italije, Jadrana i njegovog zaleđa.

Prvog dana vikenda veoma obilne padavine pogodile su oblast Alpa, u obilne kiše, dok je iznad 1500 metara nadmorske visine vejao sneg, uz olujne vetrove.

Jako nevreme već u petak zahvatilo je Sloveniju, pa je tokom subote širom Slovenije palo puno kiše. Na severozapadu, zapadu i jugozapadu zemlje palo je i više od 200 litara kiše po kvadratnom metru.

Opasnost od poplava 

Zbog veoma obilnih padavina, u svim predelima Slovenije beleži se nagli i višemetarski rast, uz opasnost i od poplava, ali dobra vest je da je u prethodnom periodu zabeležena suša, pa su rečna korita pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Istovremeno, iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i severozapadu Slovenije vejao je sneg, a palo je čak od 70 do 100 cm snega, pa tako predeli oko 1600 metara mere i do 2 metra snega, a Krederica i predeli iznad 2000 metara i do 310-320 cm snega, dok je pre padavina bilo oko 200 cm.

Sneg je bio povremeno praćen i grmljavinom, što je uobičajeno za ove predele, a i zbog blizine Jadrana. Pored obilnog snega, više planine zahvatio je i orkanski vetar sa udarima od 150 km/h, uz pravu vejavciu i mećavu.

Foto: RINA

 
Sneg i grmljavina mogući i u Srbiji?

Iako retka, ova pojava moguća je i u Srbiji, pa ne treba se čuditi o potpuno prirodnoj pojavi snega sa grmljavinom.

Ono  što je interesantno, veoma je oštra granica između predela sa i bez snega i to zbog veoma toplog vremena. Nulta izoterma nalazi se na oko 1400 metara, pa svi predeli do te visine su imali obilnu kišu, a iznad 1500 metara već visinu snega od preko 100 cm.

Nevreme u Sloveniji slabi i sledi stabilizacija, a sada se olujni sistem premestio južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovina i Crna Gora.

Celu ovu oblast, predele i uz Jadran, ali i njegovo zaleđe zahvatile su veoma obilne kiše, a očekuju se i snažni pljuskovi sa grmljavinom.

Očekuje se da padne i više od 100 litara kiše, lokalno i do 200 litara, a na jugozapadu Crne Gore, naročito na Orjenu i do 300 litara. Koliko su ovo ogromne količine kiše za dan-dva, govore podaci. Zbog toga se očekuje opasnost od urbanih poplava i bujica, a očekuju se i odroni.

Foto: Tanjug/AP

 

Očekuje se nagli rast svih reka, ali dobra vest je da je prethodni period bio sušan, pa se beležni nizi vodostaj, ali svakako treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova.​ Očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Kada je reč o Srbiji, ne očekuje se opasnost od nevremena i obilnih padavina kao u regionu. Više kiše tokom vikenda biće na zapadu i jugozapadu, ali ni približnih količina kao u regionu. Svakako se očekuje nagli rast Ibra i Drine, ali nema opasnosti od poplava.​ Veća opasnost očekuje se jakog južnog vetra, u košavskom području i na planinama sa olujnim udarima.

Kiša će padati i na višim planinama našeg regiona, naričito u zaleđu Jadrana i na Dinaridima, uz grmljavinske pljuskove, a sneg se očekuje samo na najvišim planinama, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine. Dakle, sitzacija sa snegom biće slična kao i u Sloveniji i na Alpima.

Olujni vetar sa snegom u Crnoj Gori

I dok će predele do 1800 metara nadmorske visine natapati i više nego obilna kipa, na najvišim planinama severne Hercegovine i u Crnoj Gori iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se veoma obilni sneg sa grmljavinom, pri čemu bi na Durmitoru, Bejalasici i na Prokletijama palo od 50 do 70 cm snega, lokalno i do jedan metar, tako da će se i u ovim predelima nalaziti oštra granica između predela sa i bez snega, a tamo gde snega bude bilo, biće ga u obilnim količinama.

Foto: Tanjug/AP

 

Inače, širom Crne Gore očekuje se jak, na udare i olujni južni vetar, na planinama i na primorju sa udarima i od 100 km/h. Olujni južni vetar podizaće i višemetarske talase i plaviti obalna područja. Jako južno strujanje doneće i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuje prljava kiša.

S obzirom na veoma izraženo južno strujanje, biće i veoma toplo vreme, uz temperature na severu od 5 do 13°C, a na jugu i na primorju od 12 do 18°C, koliko se očekuje i na području Podgorice.

Obilne padavine i grmljavinske oluje pogidiće i jug i sever Crne Gore, ali daleko manje padavina očekuje se na severu zemlje, a intenzivnijih grmljavinskih procesa biće u oblasti Jadrana, u zaleđu, u centralnim, zapadnim i istočnim predelima zemlje. Slična situacija očekuje se i na jugu Dalmacije i na jugu Hercegovine.

Inače, obilne padavine i grmljavinske oluje biće posledica orografije, jer kako se područje nalazi u prednjem sektoru ciklonu, preovladavaju južna strujanja, a kada vlažne vazdušne mase sa Jadrana udare o visoke primorske planine Dinarida, dolazi do naglog uzdizanja vazduha, kondenzacije i stvaranja moćnih oluja i ekstremno obilnih padavina.

Nakon vikenda sa veoma obilnim padavinama, ponedeljak će doneti stabilizaciju vremena i prestanak padavina, ali i slabljenje vetra.

Ostavite komentar