Vesti > Region

Može li afera s POMILOVANJEM da ugrozi Orbana i njegov opstanak na vlasti ?

Prošle sedmice u Mađarskoj su održani protesti a oglasili su se i brojni opozicionari

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

15/02/2024 > 11:36

podeli vest:

Može li afera s POMILOVANJEM da ugrozi Orbana i njegov opstanak na vlasti ?
Foto: Tanjug/AP Photo/Vlada Mađarske/Vivien Chen Benko


Mađarski premijer Viktor Orban suočava se s najvećom političkom krizom od povratka na vlast 2010. godine, nakon šokantnih subotnjih ostavki dve bliske saradnice zbog slučaja seksualnog zlostavljanja dece.

Mađarska predsednica Katalin Novak i bivša ministarka pravosuđa Judit Varga, najistaknutije žene vladajuće stranke Fidesz, opodnele su ostavku u subotu zbog pomilovanja saučesnika osuđenog zlostavljača dece.

Dok se približavaju mađarski predsednički i evropski izbori u junu, Orban se suočava s retkim prezirom javnosti, a na njega se namerio i vladin insajder i Vargin bivši suprug Peter Magyar, koji je ustao protiv premijerog sistema moći.

Od povratka na vlast 2010. "nijedan politički skandal nije imao tako konkretan i ozbiljan politički učinak", stoji u izveštaju think-tanka Political Capital.

 

- Ne želim ni minuta biti deo sistema u kojem pravi krivci beže u zaklon pod ženske skute - napisao je na Facebooku Magyar i najavio povlačenje iz dva javna poduzeća.

U nedelju naveče Magyar je otišao korak dalje podužim intervjuom za YouTube kanal Partizan, koji je jedan od retkih preostalih nezavisnih medija u zemlji.

U objavljenom videu, koji je prikupio više od 1,6 miliona pregleda, Magyar kritikuje endemsku korupciju u Mađarskoj.

Osudio je golemo bogatstvo koje je najuži krug Viktora Orbana akumulirao tokom godina, dok Brisel zamrzava milijarde evra zbog sumnje da se evropski fondovi zloupotrebljavaju.

"Sada je vreme da se kaže da ovako dalje ne može", odlučan je Magyar, pitajući se je li "normalno" da "nekoliko porodica poseduje pola države?".

Takođe se namerio na moćnog šefa Orbanova kabineta Antala Rogana za kojeg tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad komunikacijom vlade, zbog čega ga uspoređuje s francuskim kraljevskim savetnikom iz 17. veka.

Uprkos iznenadnim ostavkama, do sada nije ponuđeno objašnjenje za predsedničko pomilovanje.

Kalvinski biskup i savetnik Zoltan Balog potvrdio je medijske napise da je podržao pomilovanje bivšeg zamenika direktora dečjeg doma, koji je pomogao da se prikrije seksualno zlostavljanje dece.

- Trenutno se ne čini verovatnim da će Orbanov ugled među pristalicama biti narušen - navodi Political Capital u svom izveštaju, s obzirom na to koliko je čvrsto on uspostavio svoju moć.

No, stručnjaci očekuju da će vlada pokrenuti dalji udar na nezavisne medije koji su otkrili skandal u vezi s pomilovanjem.

Ostavite komentar