Vesti > Region

DODIK povodom DANA REPUBLIKE SRPSKE: Obeležavamo JAČI, stabilniji i institucionalno SREĐENIJI

Na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci položeni su venci, odata je pošta palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija

Izvor: K1info/Tanjug

08/01/2024 > 14:08

podeli vest:

DODIK povodom DANA REPUBLIKE SRPSKE: Obeležavamo JAČI, stabilniji i institucionalno SREĐENIJI
Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg


Povodom Dana Republike Srpske na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci položeni su venci, odata je pošta palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a položeni su i venci na Spomen kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci, čime je zvanično počelo dvodnevno obeležavanje Dana Republike.

Vence na groblju Sveti Pantelija i spomeniku borcima NOR-a položili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kao i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Republika Srpska je pokazala da je zajednica ljubavi i solidarnosti. Proslaviili smo mnoge praznike poslednjih dana u miru, sreći i toleranciji, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Polaganjem venaca počinje obeležavanje Dana Republike. Obeležavamo ga bolji, jači, stabilniji, institucionalno sređeniji - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da danas Republika Srpska pokazuje sposobnost da može da upravlja i da može da egzistira u otežanim okolnostima u kojima se vodi hibridni rat protiv Srpske od pojedinih zemalja zapada.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

 

- Dan Republike Srpske je praznik mira i slobode - poručila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Navela je da svi žele mirnu i stabilnu Srpsku. "I na tome ćemo raditi u budućnosti", navela je Cvijanovićeva.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za Srbe Srpska njihov branik i večna kategorija čiji će se rođendan, 9. januar, uvek slaviti.

Višković je rekao da da se ne može osporavati datum nečijeg rođenja i poručio svima koji napadaju Republiku Srpsku da je to odraz njihove nemoći.

- Neshvatljivo je nekom osporavati datum rođenja. Ne može se dekretom menjati dan rođenja, ni pojedinca, a ni Republike Srpske, koja je stvorena 9. januara. Siguran sam da će Republika Srpska večno biti branik srpskog naroda na ovim prostorima - rekao je Višković novinarima u Banjaluci nakon polaganja venaca na spomenik borcima NOR-a.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da obeležavanje Dana Republike počinje izražavanjem zahvalnosti za sve očeve i dedove koji su se borili za slobodu u Odbrambeno-otadžbinskom, Drugom svetskom i svim drugim ratovima, te ocenio da će dobrota pobediti zlo koje se urotilo protiv 9. januara.

- Ovde počivaju ljudi koji su se borili za slobodu svog i drugih naroda - poručio je Stevandić novinarima nakon polaganja venaca na Trgu palih boraca NOR-a u Banjaluci.

Foto: TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

 

Stevandić je istakao da Srpska obeležava Dan Republike i dočekuje ga u veselju, naglasivši da je do sada na adresu institucija stiglo najviše čestitiki povodom 9. januara.

Svečana akademija biće održana popodne u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, a prisustvovaće veliki broj zvanica iz javnog, društvenog i političkog života Srpske, BiH, Srbije i ambasadori pojedinih zemalja.


 

Ostavite komentar