Vesti > Region

DODIKOV advokat uputio žalbu Sudu BiH: Sumnja u nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH

Dodik i Lukić, optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH

Izvor: K1info/Tanjug

11/12/2023 > 15:39

podeli vest:

DODIKOV advokat uputio žalbu Sudu BiH: Sumnja u nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH
Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja


Odbrana predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podnela je danas žalbu Sudu BiH koji je odbio premeštanje procesa u nadležni sud u Banjaluku, izjavio je branilac predsednika Srpske Goran Bubić.

Bubić je pojasnio i da žalba sadrži i proceduralni prigovor, koji se, između ostalog tiče, blagovremenosti predloga.

- Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH - rekao je Bubić i dodao da se jedan od prigovor tiče blagovremenosti predloga.

- Smatramo da glavni pretres uopšte nije zakazan. Pozvali smo se na praksu. Zahtev je blagovremen ako je podnesen pre početka suđenja, a zakon definiše početak suđenja čitanjem optužnice - precizirao je Bubić.

Paralelno sa žalbom podnesen još jedan predlog za delegaciju nadležnosti, ali iz drugih razloga u odnosu na ove iz tekućih predloga.

- Tekući predlog se tiče izjava Kristijana Šmita, izjava ambasadora SAD i Velike Britanije, i te tri izjave se tiču uplitanja u nezavisnost Suda. Četvrta izjava, jeste izjava predsednika Suda BiH koji se negativno izjašnjavao o predsedniku Republike Srpske - istakao je Bubić, prenela je RTRS.

Foto: Tanjug/Foto Srna/Borislav Zdrinja

 

Ročište u predmetu protiv Dodika i v.d direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Dodik i Lukić, optuženi su za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumeju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.
 

Ostavite komentar