Vesti > Region

ISPORUČEN HAGU! Bivši lider OVK na putu ka pritvorskoj jedinici

Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK iz Orahovca Metuš Krieziu potvrdio je da će Hadži Šalja tokom dana biti prebačen u Hag.

Izvor: K1info

Autor: Ognjen Nestorović

12/12/2023 > 11:08

podeli vest:

ISPORUČEN HAGU! Bivši lider OVK na putu ka pritvorskoj jedinici
Foto: Shutterstock


Bivši pripadnik tzv. OVK i bivši poslanik u prištinskoj skupštini Hadži Šalja poslat je u Specijalni sud u Hagu, potvrdio je njegov advokat Dževdet Smakići. On je prištinskoj Kohi rekao da je Šalja otputovao u Hag avionom posle 9 časova i dodao da je razgovarao i sa članovima Šaljine porodice.

Podsećamo, pripadnici Euleksa tokom jučerašnjeg dana izvršili su pretres Šaljine kuće, dok je kancelarija specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu samo potvrdila da su na KiM u toku operacije. Za sada se ne zna zbog čega je Šalja uhapšen, ali je specijalizovano tužilaštvo ranije saopštilo da će istražiti i krivično goniti sve one koji zastrašuju ili ometaju svedoke, ili nude finansijsku ili bilo koju drugu podršku za takva krivična dela.  Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag pre tri godine. U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju. 

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Ostavite komentar