Vesti > Region

Otvoren POČASNI konzulat SRBIJE na Palama: U 2024. biće dostupni i u Bijeljini

Upravo BIH vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, kazao je Dačić

Izvor: K1info/Tanjug

08/12/2023 > 16:44

podeli vest:

Otvoren POČASNI konzulat SRBIJE na Palama: U 2024. biće dostupni i u Bijeljini
Foto: TANJUG/FOTO SRNA / LJILJANA ČVORO


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas na Palama, u Istočnom Sarajevu počasni konzulat Republike Srbije u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a čije će osnovne delatnosti biti dodatni razvoj saradnje u oblasti ekonomije, kulture i sporta.

Dačić je naglasio da Srbija veliku pažnju posvećuje napredovanju regionalne saradnje, negovanju što boljih dobrosusedskih odnosa, stabilnosti regiona i razvijanju sveobuhvatne saradnje sa najbližim susedima, a što je u trajnoj spoljnoj politici Beograda prioritet. 

- Upravo Bosnu i Hercegovinu vidimo kao nama prirodnog i bliskog partnera, sa kojim želimo da radimo na većem međusobnom razumevanju, uvažavanju i izgradnji punog poverenja i saradnje. Zato nam je važna stabilnost i prosperitet - rekao je Dačić.

 

- Svesni značaja uloge početnih konzula i njihovog doprinosa napredovanja odnosa Srbije sa drugim državama, kontinuirano smo radili na širenju mreže početnih konzula u svetu. Tako da danas Srbija ima najveći broj početnih konzula u svojoj istoriji, čak 100, i to na svim kontinentima - rekao je Dačić i kao važno istako to što je Srbija dobila prvog počasnog konzula u BiH.

Dačić je podsetio da u BiH Srbija ima ambasadu u Sarajevu, generalne konzulate u Banjaluci i Mostaru konzularne kancelarije u Trebinju i Drvaru i sada prvi počasni konzulat na Palama.

Foto: TANJUG/FOTO SRNA / LJILJANA ČVORO

 

- Planiramo da ćemo naredne godine otvorimo Generalni konzulat u Bijeljini - rekao je ministar i dodao da Srbija želi da bude što prisutnija u BiH i da je otvorena za zahteve iste prirode koji dolaze iz Sarajeva, jer je to, istakao je, način za unapređenje odnosa.

Dačić je istako da je usmeravanje diplomatskih aktivnosti ka promociji privrednih potencijala i privlačenja stranih investicija jedan od najznačajnijih zadataka Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularne mreže Republike Srbije, uključujući i mrežu konzulata na čelu sa počasnim konzulima i da su u tom cilju očekivanja od počasnog konzula Dejana Ljevnaića da nastavi sa aktivnostima na promovisanju potencijala srpske privrede.

- Kao počasni konzul planiram da ostanem posvećen podržavanju sporta i aktivnosti koje doprinose njegovom razvoju među našom decom - rekao je Ljevnaić koji je izrazio zahvalnost ministru Dačiću i Vladi Srbije na ukazanom poverenju.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar