Vesti > Region

STIGAO ODGOVOR IZ HRVATSKE na odluku o PROTERIVANJU DIPLOMATE: Navedena odluka predstavlja korak prema pogoršanju odnosa

Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković/Ognjen Nestorović

21/11/2023 > 09:56

podeli vest:

STIGAO ODGOVOR IZ HRVATSKE na odluku o PROTERIVANJU DIPLOMATE: Navedena odluka predstavlja korak prema pogoršanju odnosa
Foto: K1info/wikipedia/freepick


Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije saopštilo je da je 20. novembra 2023. godine donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, kojom se uređuju diplomatsko-konzularni odnosi, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara UO Ambasada Republike Hrvatske u Beogradu, persona non grata. Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije objavilo je saopštenje u kojem se ne navode razlozi diplomatske note.

Šnajder je tokom svog profesionalnog angažmana u Republici Srbiji grubo izišao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu konvenciju. Ovom prilikom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Izašao iz okvira diplomatskih normi

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije žali zbog ponašanja pomenutog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i ukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata i istovremeno navode da odbacuju osnov za njegovo proterivanje, te da zadržavaju pravo da odgovore na ovaj potez u vreme i na način koji odaberu.

- U potpunosti odbacujemo osnov za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-bezbednosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu - navodi se u sinoć objavljenom saopštenju MVEP.

Kažu da se "očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nisu očekivali proterivanje diplomata".

Iz MVEP-a kažu da su zabrinuti zbog proterivanja njihovog diplomate i smatraju da to, kako tvrde, predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj Ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vreme u Srbiji.

S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od Republike Srbije u ovo vreme realizuje drastičnom odlukom o proterivanju diplomata", navodi se u reagovanju iz resora ministra spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radmana.

Što kaže član 9. Bečke konvencije?

Član Bečke konvencije kaže:

- Država prijema može u bilo kom trenutku i bez obaveze da obrazloži svoju odluku da obavesti državu slanja da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da je bilo koji drugi član osoblja misije U tom slučaju, država pošiljaoca će, u zavisnosti od okolnosti, dotično lice biti opozvano ili će mu prestati funkcije u misiji. Lice može biti proglašeno non grata ili neprihvatljivom osobom pre dolaska na nacionalnu teritoriju država prijema.

Ako država imenovanja odbije da izvrši obaveze iz stava 1. ovog člana ili ih ne izvrši u razumnom roku, država prijema može odbiti da prizna lice o kome se radi kao člana misije.

Dodaju da MVEP zadržava pravo da odgovori na ovaj potez u vreme i na način koji odabere.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije sinoć je saopštilo da je donelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Foto: Youtube PrintScreen/Hido Biščević

Hido Biščević

- Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću - saopšteno je iz srpskog Ministarstva. 
 

Ostavite komentar