Vesti > Region

Vučić: Imamo plodonosnu SARADNJU sa SRPSKOM, verujemo da će BITI i BOLJA

Vučić je dodao da će se Srbija ponašati kao da sankcije prema rukovodstvu RS ne postoje

Izvor: K1info/Tanjug

04/08/2023 > 14:46

podeli vest:

Vučić: Imamo plodonosnu SARADNJU sa SRPSKOM, verujemo da će BITI i BOLJA
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i sa BiH i sa Republikom Srpskom ima plodonosnu saradnju, kao i da je trgovinska razmena sa Srpskom trenutno 3,2 milijarde evra, kao i da veruje da će premašiti i četiri.

On je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji u Banjaluci istakao da su odnosi na izuzetnom nivou i da je zahvalan na tome što Srbija sa Srpskom zajednički obeležava bilo lepe događaje, bilo teške stvari iz prošlosti.

On je ponovio da Srbija ne beži od poštovanja pijeteta drugih naroda i hrvatskog i bošnjačkog, ali da to ne znači da smo spremni da zaboravimo srpske žrtve i da ih prećutkujemo.

- Sinoć smo u manastiru Osovica imali izuzetnu večeru i razgovarali smo o svim važnim pitanjima zajedno sa patrijarhom Porfirijem i o svim teškim temama u regionu u situaciji u kojoj su i Srbija i RS. Ja sam obrazložio sve muke i probleme o KiM, sve duple aršine, a Dodik i ljudi iz RS su govorili o svojim problemima i sankcijama. Jer kada vam najmoćnija zemlja sveta uvede sankcije i kriminalizuje lidere nije lako - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković

 

Prema njegovim rečima, mnogi zaboravljaju kako je sve krenulo i kako oni ni jednog trenutka nisu pomislili da kazne ministra.sa

- Onda dolaze sankcije za šefa BIA-e, pa prema Dodiku i drugima iz RS. To su za naš narod teške vesti zbog kojih moramo da budemo zabrinuti i da nađemo pragmatična rešenja - rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da Republika Srbija neće priznavati sankcije koje su SAD uvele rukovodećim ljudima Republike Srpske i poručio da su oni u Srbiji uvek dobrodošli i da će nastaviti da sarađuje sa njima.

Posle sednica Saveta za saradnju Republike Srbije i RS, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom RS Miloradom Dodikom Vučić je rekao da je Srbija protiv sankcija jer one uvek proizvode pogrešnje efekte i da je i sama gotovo deceniju bila izložena teškim sankcijama. 

- Sankcije rukovodstvu RS smatramo neprimerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira što smo mi mala zemlja i mali narod, posebno u poređenju sa tako velikom silom kao što su SAD, mi nemamo izbora i, u skladu sa tim, Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati i ni na koji način se nećemo saglasiti sa onima koji su te sankcije protiv pripadnika našeg naroda uvodili - poručio je Vučić.

Dodao je da je to za nas jedina moguća odluka, pravična, časna i teška odluka zbog koje će Republika Srbija trpeti posledice, ne direktne, ali indirektne bez sumnje.

- Mi nemamo izbora i da ne možemo da ostavimo svoj narod na cedilu, nećemo da postavljamo blokade na Drini, kao što su neki postavljali blokade na Drini i zabranjivale osobama iz RS da dolaze u Srbiju,  kod nas su sve osobe koje su pod američkim sankcijama dobrodošle, nikakav problem u Srbiji nećete imati i mi ćemo sa vama nastaviti da sarađujemo, posebno imajući u vidu da smo uvereni da te sankcije nikome neće doneti dobro, a naneće štetu našem poverenju prema tako velikim silama koje takve mere donose isključivo prema pripadnicima srpskog naroda - zaključio je Vučić.

Podsetimo, ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisali su Odluku o obrazovanju Radne grupe za koordinaciju nastavka aktivnosti u realizaciji Memoranduma o saradnji.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Peđa Vučković

 

Sastanak je održan nakon zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske u Banjaluci, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

- Zadatak Radne grupe je razmena dobre prakse i normativnih rešenja, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata i drugih aktivnosti koje za rezultat treba da imaju iznalaženje najadekvatnijih rešenja određenih pitanja, te razmena državnih službenika upućivanjem na stručno usavršavanje stažiranja, razmena publikacija i druge stručne literature, kao i realizacija ostalih oblika saradnje dogovorenih između strana potpisnica - ocenili su ministri.

Ostavite komentar