Vesti > Region

More nas UČI da budemo PONIZNI pred SILOM PRIRODE: Ovo su detalji zamalo velike TRAGEDIJE kod LUŠTICE

Pukom srećom izbegnuta je tragedija kod Luštice, jer i jedrilica koja je spašavala turiste sa potonulog glisera udarila u podvodne stene

Izvor: K1info/Tanjug

28/07/2023 > 15:09

podeli vest:

More nas UČI da budemo PONIZNI pred SILOM PRIRODE: Ovo su detalji zamalo velike TRAGEDIJE kod LUŠTICE
Foto: UPSUL


Marko Radanović i Nemanja Trifunović, članovi Gorske službe spašavanja Srbije i iskusni pomorci, spasili su u četvrtak šest osoba sa glisera "Barakuda", koje su na putu ka Plavoj špilji iznenadili visoki talasi.

Pukom srećom izbegnuta je tragedija kod Luštice, jer i  jedrilica koja je spašavala turiste sa potonulog glisera udarila u podvodne stene i u jednom trenutku akcija, ali i spasioci, bili su ugroženi. 

Radanović za portal RTCG kaže da su naišli u trenutku kada je uzburkano more kod rta Veslo počelo da puni korito glisera i kada je bilo izvesno da će potonuti. Akcija spašavanja, kaže, počela je odmah...

Od devet osoba, koje su se našle u uzburkanom moru, oni su spasili šest, dok je preostalo troje spasio drugi brod.

- Izrazito jak maestral, snage do 25 čvorova iznenada je podigao visoke talase, nosio je putnike ka stenama i otežavao je akciju spasavanja. Pukom srećom je izbegnuta tragedija većih razmera kada je Nemanjina jedrilica prilikom prikupljanja brodolomaca iz mora u jednom momentu listom kormila udarila podvodne stene. Udarac nije onesposobio upravljački sistem, te je akcija spasavanja uspešno okončana -  ispričao je Radanović.

Foto: Pixabay.com

 

Akcija je trajala 15-ak minuta, budući da se, kako kaže, moralo brzo reagovati. 
Ističe da su svi putnici imali propisane prsluke za spašavanje, a skiper glisera je poslednji napustio svoje već polupotonulo plovilo.

- More nas uči da budemo ponizni pred veličanstvenom silom prirode - ističe Radanović.

"Barakuda" je registrovan na kapacitet od 11 putnika i inače saobraća do Plave špilje.

Nakon incidenta, gliser je drugo plovilo teglilo do luke u Zelenici. 
 

Ostavite komentar