Vesti > Region

Osnovac iz Splita na času PRETIO da je novi KOSTA K. - učiteljica javno progovorila o tome, pa DOBILA OTKAZ

Školski odbor doneo je ovu odluku uprkos upozorenju Splitsko-dalmatinske županije, koja je osnivač škole, da se takva odluka ne donosi

Izvor: K1info/kurir.rs

30/05/2023 > 12:04

podeli vest:

Osnovac iz Splita na času PRETIO da je novi KOSTA K. - učiteljica javno progovorila o tome, pa DOBILA OTKAZ
Foto: Freepik.com


Učenik petog razreda jedne osnovne škole u ​​Strožancu, naselju istočno od Splita, nedavno je pretio učiteljici i učenicima na času gvozdenom šipkom, rekavši da je on "novi Kosta K.".

Nakon što je učiteljica reagovala na nasilje Školski odbor ove osnovne škole doneo je u ponedeljak odluku o otkazu ugovora o radu učiteljici Zrinki Perković Dodik uprkos upozorenju Splitsko-dalmatinske županije, koja je osnivač škole, da se takva odluka ne donosi.

To su potvrdili u ponedeljak kasno uveče nadležni županijski zvaničnici, piše Danas.hr.

Načelnik županijskog upravnog odeljenja za obrazovanje, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić rekao je da je po zakonu školski odbor ovlašten da donosi takve odluke, ali da zbog nepoštovanja preporuke osnivača škole može snositi posledice svojih odluka.

- Upozorili smo članove Školskog odbora i preporučili da ne donose ishitrene odluke, posebno ne mere vanrednog otkaza ugovora o radu. Školski odbor je odlučio kako je odlučio i ukoliko dođe do štete, snosiće posledice. svojih odluka - rekao je Đonlić Hini.

Ova odluka usledila je nakon ranije konferencije za novinare koju su funkcioneri stranke Most održali ispred školske zgrade, na kojoj se okupilo i više roditelja zabrinutih nakon nedavnog incidenta u toj školi, kada je jedan od učenika petog razreda pretio učiteljici i učenicima na času gvozdenom šipkom, rekavši da je on "novi Kosta K."

Na konferenciji za novinare rečeno je da je učiteljica Perković Dodik jedina u toj školi govorila o vršnjačkom nasilju, a na konferenciji su prisutni učenici dali podršku svojoj učiteljici natpisima „Ne damo Zrinku“.

Odbornik Mosta u Županijskoj skupštini Ante Popović izjavio je da je odlukom o raskidu učiteljskog ugovora Školski odbor potvrdio da tolerišu nasilje i da su članovi Školskog odbora (pet za smenu, a dva protiv) stavili interes stranke (HDZ-a) ispred interesa dece.

- Javno pozivam župana Blaženka Bobana da odmah razreši "neposlušne" članove Školskog odbora i imenuje tri nova člana koji će se povinovati uputstvima. Ako to ne učini, potvrdiće da je ravnopravno umešan u ovo blato - rekao je Popović u ponedeljak uveče u pisanoj izjavi.

Ostavite komentar