Vesti > Region

KAVČANI planirali BOMBAŠKE napade u Sloveniji: NA METI sudije, tužioci i POLICIJA

Službena zabeleška je pročitana na suđenju prošle sedmice

Izvor: K1info/Tanjug

17/04/2023 > 18:47

podeli vest:

KAVČANI planirali BOMBAŠKE napade u Sloveniji: NA METI sudije, tužioci i POLICIJA
Foto: ATA Images


Na suđenju u Ljubljani u predmetu Kavački klan pročitana je službena zabeleška, u kojoj se navodi da su čelnici slovenačke ćelije crnogorskog klana u pritvoru skovali plan o zastrašivanju sudija, tužilaca i policije, kao i da su isplanirali postavljanje eksploziva na nekolilko lokacija u Ljubljani.

Službena zabeleška je pročitana na suđenju prošle sedmice, prenosi danas portal RTCG i navodi da je reč o zabelešci iz maja 2020. tokom razgovora policije sa Igorom Mančićem o aktivnostima ovog klana. Mančić je likvidiran u januaru ove godine, kod Ljubljane na Viču.

Pozivajući se na slovenačke medije, portal piše da je Mančić policiji 2020. ispričao da su čelnici ove organizacije planirali zastrašivanja i bombaške napade, ne bi li spečili dalji obračun policije i tužilaštva sa članovima kavačkog klana.

On je policiji detaljno opisao i veze i ulogu ostalih pripadnika Kavačkog klana, kao i lični karakter osumnjičenog vođe Klemena Kadivca, za koga se navodi da je izuzetno moćan u nedozvoljenoj trgovini drogom. Kadivec je, kako se navodi, vodio računa o ilegalnoj trgovini drogom iz pritvora, a dok je bio u pritvoru, skovao je plan da zaplaši sudije, tužioce i policiju kako se ne bi usudili da osude njega ili druge članove iz Kavačkog klana.

U tu svrhu je navodno pokušao da dođe do eksploziva koji je trebalo da bude postavljen na raznim lokacijama u Ljubljani", navodi se u dokumentu koji je policija dostavila sudu.

Mančić je ubijen u januaru ove godine, a na njega je atentat pokušan i 2020. godine, kada je preživeo, jer je uzvratio hice. Pred policijom je optužio kavčane za teška dela.

Između ostalog, rekao da je navodno Klemen Kadivec pre tri godine naručio pokušaj ubistva, a da je ovaj navodno organizovao ili naručio i ubistvo Danijela Božića i pokušaj ubistva Žarka Tešanovića u Ankaranu 2019. Oni su navodno direktno učestvovali i u ubistvu Božića i drugih članova klana, među kojima su Klemnov brat Blaž Kadivec, Drejc Kovač i Marko Skerbec iz Hrvatske.

Suđenje slovenačkoj ćeliji kavažkog klana počelo je 24. januara. Slovenačko tužilaštvo podiglo je u novembru prošle godine optužnicu protiv 24 pripadnika tamošnje ćelije kavačkog klana.

Tužilaštvo je optužnicu napisalo na više od 500 strana. Istražitelji su još 2019. godine udarili na ćeliju kavačkog klana, optužujući tu kriminalnu grupu da je krijumčarila oko 800 kilograma kokaina i prala milione stečene švercom.

 

 

Ostavite komentar