Vesti > Region

Milatović posle POLAGANJA ZAKLETVE: Moja misija je – Crna Gora JEDNAKIH ŠANSI za sve građahe

Naglasio je da će dužnost predsednika vršiti odgovorno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu

Izvor: K1info/Tanjug

20/05/2023 > 12:34

podeli vest:

Milatović posle POLAGANJA ZAKLETVE: Moja misija je – Crna Gora JEDNAKIH ŠANSI za sve građahe
Foto: screenshot Vijesti video


Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas zakletvu u Skupštini Crne Gore u Podgorici i preuzeo dužnost šefa crnogorske države.

- Zaklinjem se da ću dužnost predsednika vršiti odgovorno, časno, savesno, pravedno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu - rekao je Milatović.

Sednicu je otvorila predsednica Skupštine Danijela Đurović, koja je Milatovića sa suprugom sačekala ispred zgrade parlamenta.

Sednica je počela intoniranjem himne Crne Gore. Svečanosti prisustvuje više od 200 zvanica među kojima su šefovi država zemalja Zapadnog Balkana - Srbije Aleksandar Vučić, članovi Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj, premijer Bugarske Galab Donev, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, kao i veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar. Tu su i evropski zvaničnici Oliver Ropke, predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič i Manuel Saracin.

Ceremoniji prisustvuju mnogi domaći političari, kao i dosadašnji predsednik Crne Gore i budući počasni bivši predsednik Milo Đukanović, nekadašnji predsednik Filip Vujanović i nekadašnji premijer Igor Luksić. U plenarnoj sali crnogorskog parlamenta u prvom redu je izabrani predsednik Milatović sa suprugom, sa njegove leve strane je Milo Đukanovića, a sa desne strane supruga, Zoran Milanović, Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović.

Na svečanu sednicu nije došao gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković. Milatović je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo pobedio višedecenijskog vladara Đukanovića. Milatović je treći predsednik Crne Gore od obnove njene nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, a pre njega su to bili Filip Vujanović i Đukanović.

Posle polaganja zakletve i preuzimanju dužnosti predsednika Crne Gore, Jakov Milatović je poručio da će biti predsednik svih njenih građana, ali da posao koji očekuje državu neće biti kratkoročan i lak. Poručio je da će prioritet svih prioriteta biće ubrzanje Crne Gore ka Evropskoj uniji, ali će se založiti i za eliminisanje unutrašnjih podela, izgradnju jakih institucija, nepristrasnu pravdu i društvo jednakih šansi.

Zahtevaće, kazao je, punu posvećenost da u Crnoj Gori više ne bude podela za koje je rekao da se izazivaju veštački da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva.

- Vreme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora - rekao je Milatović.

Foto: Tanjug/AP

 

Rekao je da oseća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsednika.

- Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno delo utkale generacije mojih predaka... I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovđe, na najlepšem parčetu zemlje protkanom viševekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsednik svih građana, nezavisno od njihove političke, verske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva - rekao je Milatović.

Istakao je da Crna Gora više nikada ne sme da dozvoli da se bilo koji pojedinac oseća obespravljeno.

- Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vredan rad i obrazovanje glavni faktori za uspeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih - rekao je Milatović.

 

 

Ostavite komentar