Vesti > Region

Ima posla, ko HOĆE da RADI: Na MORU plata 800 evra plus BAKŠIŠ, smeštaj i hrana

Sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru su zamenili Hrvatsku

Izvor: K1info/telegraf.rs

02/05/2023 > 09:06

podeli vest:

Ima posla, ko HOĆE da RADI: Na MORU plata 800 evra plus BAKŠIŠ, smeštaj i hrana
Foto: Pixabay.com


Tivat je grad koji je već uveliko oživljen i pun turista sa svih strana sveta, mada iz Turističke organizacije Tivta kažu da je njegova prednost u odnosu na ostale crnogorske destinacije - upravo to što su hoteli otvoreni cele sezone.

Priznaju, međutim, da problema sa radnom snagom ima, ali verovatno manje nego u ostalim delovima zemlje.

- Kada imate hotele koji drže radnike pod dobrim uslovima svih 12 meseci, onda ti radnici nemaju potrebu da idu i menjaju. Lojalni su. Zato je u Tivtu manji problem nego u drugim mestima Crne Gore, ali odliva radnika, ipak, ima - kažu iz TO Tivta.

Opšte je poznato i da su sezonski radnici iz Srbije Crnu Goru zamenili za Hrvatsku, jer je mnogo Hrvata otišlo putem Evrope poslednjih godina, a ni sami Crnogorci se ne libe da napuste domovinu zarad bolje zarade "preko".

Ipak, ovog proleća reporteri su zatekli i dobar deo radnika iz Srbije u mestima najjužnijeg zaliva Evrope. Kao benefite rada u Crnoj Gori navode blizinu, bliskost sa lokalcima, nepostojanje jezičke barijere, odomaćenost itd...

S druge strane, tu je i sve privlačnija zarada. Ona, doduše, nije atraktivna u svakom letovalištu jadranskog primorja, ali Tivat nudi prilično dobre uslove.

Iako je reč o privatnoj kompaniji, ne možemo zanemariti činjenicu da, kada pričamo o uslovima zapošljavanja u Tivtu, njena marina Porto Montenegro zapošljava članove maltene svake druge, treće porodice u gradu.

Ističu da im je cilj da se maksimalno povežu sa lokalnom zajednicom, zarad prosperiteta i ekonomskog razvoja čitavog grada, odnosno opštine, te tako saznajemo i sledeće informacija, bitne za mlade ljudi koji traže sezonski posao:

- Ako imate 23, 24 godine, i dopada vam se da, recimo, radite kao obezbeđenje kraj bazena ili na održavanju istog, odnosno propratne imovine, uz obezbeđen smeštaj i hranu mesečno možete zaraditi 800 evra. Mislimo da je to dobra, startna plata za mlade ljude - kažu iz PM.

Što se tiče same ekonomije grada, ona se razvija i zbog potencijala destinacije Luštica Bay, gde iz dana u dan niču luksuzni hoteli i apartmani.

U samom Tivtu, na rivi koja spaja dva kraja, cene su raznolike, ali ćete najskuplja italijanska jela, poput paste ili rižota, platiti oko 20 evra. ​Burgeri su oko 10, 11 evra, kafe između dva i tri evra u proseku.

Vodite računa i ako taksijem dolazite sa aerodroma Tivat u centar, jer oni koji rade na "divlje" mogu da vam naplate 5-minutnu vožnju dobrih 15 evra, dok taksimetar pokazuje realnih 5 evra.

 

Ostavite komentar