Vesti > Region

U Srbiji na svakom ĆOŠKU roštiljanje, a u Hrvatskoj narodu delili PASULJ i palentu

Prosečna plata u Hrvatskoj svega 930 evra. Mnogi otišli iz zemlje zato što su se razočarali

Izvor: K1info/Tanjug

01/05/2023 > 21:49

podeli vest:

U Srbiji na svakom ĆOŠKU roštiljanje, a u Hrvatskoj narodu delili PASULJ i palentu
Foto: Pixabay.com


U Zagrebu je danas izostala tradicionalna prvomajska šetnja u organizaciji sindikata, ali u glavnom gradu i svim većim gradovima Hrvatske praznik rada obeležen je različitim manifestacijama.

Na zagrebačkom Maksimiru ove godine se okupilo više ljudi u odnosu na prethodne godine, a Alen Župan iz ustanove Dobri dom koja je pripremala hranu za današnju proslavu, kazao je:

- Sinoć od 22 sata se kuhalo. Prvih 22.000 obroka imali smo jutros, sad je pri kraju drugih 10.000 koje ćemo podeliti. Prošle smo godine smo oko pola tri završili, pretpostavljam da ćemo tako i ove godine. Veći je odaziv nego prošle godine - rekao je on za zagrebačku N1 tv.

Uz bogat program i brojne aktivnosti Splićani i njihovi gosti, Međunarodni praznik rada 1.maj tradicionalno provode u Park šumi Marjan.

Proslavu je organizovala gradska firma Žnjan d.o.o. s gradskom Turističkom zajednicom. Pripremili su bogat program i brojne aktivnosti koje su počele rano ujutro na pozornici amfiteatra ispred ZOO vrta. Tamo Čarobni animatori i Vangel zabavljaju najmlađu publiku dok su kuvari pripremili "fažol" (jelo od pasulja i testenine) i tačno u podne ga podelili građanima. Ukupno je bilo 2.000 porcija. Splićane su na Marjanu iznenadile i srdele na gradelama za koje se tražila porcija više.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Građanima je Prvi maj čestitao gradonačelnik Splita Ivica Puljak, a na pitanje o položaju radnika u zemlji odgovorio je da nije zadovoljavajući. 

Predsednik oozicionog SDP-a Peđa Grbin je komentarisao najavu premijera Plenkovića o povećanju plata od 1. januara naredne godine i istakao da je reč o "predizbornoj trci". Upozorio je da se strani radnici u Hrvatskoj tretiraju kao robovi.

- Nije mi jasno šta čekaju dve i po godine. Zašto dve i pol godine uzimaju ljudima iz džepova i zašto sada, umesto da predstave to što žele napraviti, kažu da će početi 1. januara. To je predizborni trik - izjavio je Grbin na tradicionalnoj proslavi Međunarodnog praznika rada na varaždinskom Izletištu Drava.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naveo je da u Varaždinskoj županiji već radi oko 4,5 hiljade stranih radnika, odnosno 7,5 posto, jer su domaći otišli da rade u Sloveniju, Austriju, Nemačku, gde imaju bolje uslove.

- Reč je o ljudima koji su se razočarali u ovu državu - rekao je Bosilj.

Čelnica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ocenila je da po pitanju radničkih prava situacija u Hrvatskoj nije zadovoljavajuća.

Govoreći o trenutnom stanju rada i radničkih prava u Hrvatskoj rekla je da je situacija zabrinjavajuća jer "gotovo sto hiljada radnika radi za minimalnu platu koja ne osigurava egzistenciju radnika, dok 800.000 radnika radi za prosečnu platu koja iznosi svega 930 evra".

 

Tradicionalni prvomajski piknik u Rakitnici organizovala je  Turistička zajednica grada Vodica, a za sve građane i goste Vodica delilo se divlje zelje sa palentom.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić delio je pasulj građanima, koji su pripremili kuvari iz Udruženja majstora kotlića Slavonije i Baranje. Oni su pripremili 2.500 porcija pasulja koje su podeljene građanima. 

U Severnoj Makedoniji sindikat delio građanima ćevape

Ispred zgrade Vlade Severne Makedonije danas su građanima deljeni sindikalni ćevapi, kao simbol večne borbe za radnička prava i u znak nezadovoljstva najaktuelnijim dešavanjima u makedonskom društvu.

- Umesto da idemo napred, mi se vraćamo u prošlost - poručili su sindikalni lideri inspirisani 60-časovnom radnom nedeljom za radnike na koridorima 8 i 10D.

Foto: Pixabay.com

 

Ljuti zbog, kako kažu, nečuvenog povećanja plata činovnicima, umesto radnicima, poručuju da sa 2.000 denara radnik u Makedoniji ne može da preživi mesec. Dok, ističu, neko sa povećanjem plate od 78 odsto živi opušteno i lepo, poručio je predsednik Unije sindikata Makedonije Darko Dimovski.

- Od naših plata radniku je ostao samo ćevap, a oni sa većim platama imaju šniclu na trpezama za Prvi maj - rekao je Blagoja Ralpovski, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, prenela je skopska tv. Telma.

Sindikalci su masovno podržavali borbu za radnička prava - skandiranjem, porukama i transparentima ispred ključnih institucija - vlade i parlamenta.

 

 

 



 

Ostavite komentar